На Київщині лікарню обладнали сонячними панелями за підтримки Українського Червоного Хреста

На Київщині лікарню обладнали сонячними панелями за підтримки Українського Червоного Хреста

На Київщині у місті Вишневе завершені роботи з встановлення сонячних панелей для Вишнівської міської лікарні, яка обслуговує понад 120 000 людей і тисячі ВПО, що наразі проживають у громаді. Тепер комунальний медичний заклад, зможе надавати медичні послуги пацієнтам, навіть при аварійних відключеннях електроенергії.

«Український Червоний Хрест реалізовує багато великих проєктів з підтримки та відновлення об’єктів критичної інфраструктури в Україні, в тому числі підтримує медичні установи. Для нас важливо, аби люди мали змогу своєчасно отримати медичну допомогу, бо це питання збереження життя людей», — зазначив генеральний директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Максим Доценко.

Реалізація проєкту стала можлива завдяки підтримці Українського Червоного Хреста та Естонського Червоного Хреста в ефективній співпраці з Міністерством охорони здоров’я України та Київською обласною військовою адміністрацією.

«Хочу подякувати насамперед, Українському Червоному Хресту за цю ініціативу, за реалізацію такого проєкту та правильні пріоритети у напрямку підтримки держави. Для нас важливо, що ми з Українським Червоним Хрестом маємо спільне бачення розвитку та взаємодії в частині впровадження енергоефективності й забезпечення автономності закладів охорони здоров’я заради підтримки українців», —наголосив Віталій Власюк радник Міністра охорони здоровʼя України.

Наразі у лікарні працює стаціонар на 100 ліжок, діагностичне відділення з комп’ютерним томографом та портативним рентген апаратом, ендоскопічний й фізіотерапевтичний кабінети. Тому надзвичайно важливо під час війни своєчасно забезпечити автономність енергопостачання лікарні враховуючи можливі відключення електроенергії.

«Сонячна станція працює і генерує електроенергію незалежно від стану централізованого електропостачання, а також дає можливість безперервно, безпечно надавати медичну допомогу пацієнтам закладу. При проєктуванні даної станції були враховані потужності нашого закладу. У сонячний день — це 100% покриття потреби закладу. В осінньо-зимовий період ми зможемо забезпечити електроенергією до 30% нашої потреби, а саме відділення, де знаходяться найтяжчі пацієнти», — наголосила Наталія Скригіна, директор КНП «Вишнівська міська лікарня».

Т.в.о. директора Департаменту охорони здоровʼя Київської ОДА
Крикливець Любов підкреслила:

«Сьогодні у Київській області завдяки гуманітарним організаціям та благодійникам, реалізовано багато соціально важливих об’єктів. Ми постійно працюємо у цьому напрямку, адже наша спільна мета — стійкі та незалежні медичні заклади, які функціонують під час війни».

Сонячні панелі було встановлено баластним методом без жодних змін в конструкції даху. 182 фотоелектричних елементи, загальною потужністю до 100 кВт у денний час повністю покривають потреби лікарні в електроенергії, паралельно відбувається заряд акумуляторних блоків на випадок аварійного відключення. Автономно, на заряді акумуляторів, заклад охорони здоров’я може працювати від 3 до 7 годин в залежності від навантаження. Система була протестована і введена в експлуатацію.

Загальна вартість проєкту становить близько 4,5 мільйонів гривень.

Share this post