Український Червоний Хрест впроваджує цифрові технології у діяльності мобільних медичних бригад

Український Червоний Хрест впроваджує цифрові технології у діяльності мобільних медичних бригад

Пілотний проєкт наразі реалізовується у Полтавській області, де мобільні медичні бригади (ММБ) Товариства Червоного Хреста України доїжджають у найвіддаленіші населені пункти і надають первинну медичну допомогу всім, хто її потребує.

«Сьогодні ми впроваджуємо цифрові технології у своїй діяльності, зокрема у роботі мобільних медичних бригад на Полтавщині. Згодом плануємо розширитись й на інші регіони України. Завдяки цьому ми зможемо забезпечити оперативну діагностику захворювань і швидку медичну допомогу населенню. Така допомога рятуватиме життя мешканців сіл та невеличких населених пунктів, де обмежений доступ до медицини. Наприклад, у Полтавській області з 15 обстежених осіб старшого віку — четверо були терміново госпіталізовані з підозрою на інфаркт. Інший приклад: у одному із сіл Пирятинського району проведено рентгенографію 20 осіб. Консультації по цим обстеженням проводив онлайн лікар з Мукачево і у 20% пацієнтів — виявлено пневмонію. Водночас у 12 пацієнтів при дослідженні суглобів кінцівок виявлено дегенеративні зміни суглобів. Тобто ми говоримо про те, що сьогодні важливо давати населенню можливість, навіть, у найвіддаленіших населених пунктах, отримувати якісну медичну допомогу», – Микола Поліщук, президент Товариства Червоного Хреста України.

Лікарі ММБ в разі необхідності відтепер готові виконати електрокардіографічне обстеження серцевої діяльності пацієнта, провести онлайн консультацію в реальному часі із фаховим кардіологом, який розшифрує і прокоментує кардіограму, а також надасть професійні рекомендації пацієнту. У деяких випадках, результатом ЕКГ дослідження може бути навіть госпіталізація пацієнта, якщо до цього будуть відповідні медичні показання.

«Мобільні медичні бригади — це помічники первинної медичної допомоги. Ми фактично вбудовуємо у структуру державної первинної медицини потужності Товариства Червоного Хреста України, працюючи виключно у місцях, де найвища потреба у такому виді медичної допомоги», – наголосив Олександр Бабенко, керівник департаменту охорони здоров’я Товариства Червоного Хреста України.

Довідково:
Наразі 118 мобільних медичних бригад діють на території України та доїжджають у найвіддаленіші куточки 22 областей нашої держави. З початку повномасштабного вторгнення ММБ надали понад 360 тисяч консультацій населенню.

До складу ММБ входять лікар, дві медсестри та водій. В окремих випадках бригади комплектуються профільними спеціалістами такими як педіатр, психолог тощо.

Share this post