З нами не для нас: Всесвітній день боротьби з синдромом Дауна

З нами не для нас: Всесвітній день боротьби з синдромом Дауна

Кожен з нас чимось відрізняється від інших, хтось – кольором очей, зростом, вагою, а хтось має зайву хромосому. І це не є приводом стигми чи дискримінації таких людей. Наприклад, люди з синдромом Дауна просто потребують більше любові, розвиваючих занять, зусиль для соціалізації і турботи про здоров’я.

21 березня відзначається Всесвітній день боротьби з синдромом Дауна (WDSD), який було започатковано Організацією Об’єднаних Націй у 2011 році. Спільноти синдрому Дауна з усього світу об’єднуються, щоб підвищити обізнаність та зробити кроки до ефективної допомоги цієї категорії населення. Тема цього року «З нами не для нас» зосереджена на правах людей з інвалідністю: на справедливе ставлення, рівні можливості у суспільстві, можливість вільного вибору.

Синдром Дауна – це стан, при якому у людини з’являється зайва хромосома. Цей стан також називають Трисомія 21 через формування додаткової копії хромосоми 21 «трисомії». Вона впливає на розвиток дитини до та після народження, що в подальшому може спричинити проблеми як з психічним, так і фізичним здоров’ям. Близько 1 з 800 дітей народжується з синдромом Дауна.

У часи постійної невизначеності та кризових подій, які відбуваються в Україні, команда напрямку психосоціальної підтримки турбується про психічне здоров’я всіх вразливих категорій населення, серед яких – люди з інвалідністю.

 

Share this post