Міжнародне гуманітарне право: чому про нього широко заговорили лише недавно?

Міжнародне гуманітарне право: чому про нього широко заговорили лише недавно?

— Не зовсім так. В українському експертному середовищі міжнародне гуманітарне право (або інакше «право збройних конфліктів») юристи-міжнародники вивчали давно.

Проте на практиці міжнародне гуманітарне право (МГП) застосовується в Україні з 2014 року. До лютого місяця дев’ять років тому Україна не ставала стороною збройного конфлікту, а немає збройного конфлікту – не працюють норми МГП.

Ситуацію змінила російська окупація Автономної Республіки Крим і міста Севастополя. Попри те, що вона не зустріла збройного спротиву, саме з моменту окупації, відповідно МГП, бере відлік міжнародний збройний конфлікт на території України.

Вперше кваліфікацію «міжнародний збройний конфлікт» щодо ситуації в Україні надав Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду у Гаазі. У звіті The Office of the Prosecutor  від 2016 року йдеться: «міжнародний збройний конфлікт розпочався не пізніше 26 лютого, коли рф залучила особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частиною території України без згоди українського уряду».

Таким чином, 24 лютого 2022 року стало датою повномасштабного вторгнення в Україну. Водночас у лютому минає дев’ять років як на території України розпочався міжнародний збройний конфлікт. Він є абсолютною передумовою для застосування міжнародного гуманітарного права.

МГП передусім покликано обмежити насильство під час війни на користь гуманності, воно захищає тих, хто не бере участі в бойових діях, обмежує методи та засоби ведення воєнних дій тощо.

Share this post