Війна та збройний конфлікт – одне й те ж?

Війна та збройний конфлікт – одне й те ж?

Юридичний термін «збройний конфлікт» – це по факту те, що ми називаємо війною.

Як слідує з III Гаазької конвенції, визначення «війна» передбачає формальний акт оголошення збройного протистояння. По закінченню Другої світової юридична й дипломатична процедури оголошення війни стали менш поширеними, війни все частіше називали збройними конфліктами.

Збройний конфлікт, відповідно міжнародного гуманітарного права, може бути міжнародним і неміжнародним. Він не передбачає обов’язкового формального акту оголошення війни.

Вважається, що міжнародний збройний конфлікт виникає тільки-но одна держава застосовує свої збройні сили проти іншої. При цьому не мають значення ані інтенсивність, тривалість протистояння, ані оголошення (або не оголошення) війни, її визнання або невизнання. Враховується лише втілений в конкретні дії воєнний намір однієї держави стосовно іншої. Цього достатньо для застосування норм міжнародного гуманітарного права (МГП). Саме ця галузь в міжнародному праві встановлює правила ведення збройних конфліктів.

Міжнародне гуманітарне право не містить заборони на ведення війни, не оцінює правомірність чи неправомірність збройного конфлікту, воно однаково застосовується як до агресора, так і жертви агресії.

Повномасштабне вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року є новим етапом міжнародного збройного конфлікту, який триває з лютого 2014-го, коли було окуповано Автономну Республіку Крим і місто Севастополь.

Share this post