Емблему Червоного Хреста захистили у Верховному Суді України

Емблему Червоного Хреста захистили у Верховному Суді України

Юридична фірма «Ілляшев та Партнери», яка представляє інтереси Товариства Червоного Хреста України, домоглася визнання недійсною торговельної марки однієї з найбільших аптечних мереж, яка тривалий час неправомірно використовувала емблему Червоного Хреста як власну торгову марку.

Свідоцтво України на торговельну марку «Мед-Сервіс», що використовується в діяльності однієї з найбільших мереж аптечних закладів в Україні, визнано недійсним. Понад 400 аптек мережі у 100 містах України на своїх вивісках, у рекламі та на декількох сайтах в мережі Інтернет незаконно використовували емблему Червоного Хреста, що є порушенням національного законодавства та міжнародних угод, до яких Україна приєдналася.

14 грудня 2021 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду залишив у силі рішення Господарського суду м. Києва та постанову Північного апеляційного господарського суду у судовій справі №910/9564/20, якими було визнано недійсною торговельну марку «Мед-Сервіс». Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) внесло відомості щодо недійсності свідоцтва №38130 на торговельну марку «Мед-Сервіс» до Державного реєстру свідоцтв України на знаки для товарів і послуг.

Рішення Верховного Суду є остаточним, і відтепер аптечна мережа «Мед-Сервіс» буде змушена припинити використання емблеми Червоного Хреста.

Слід зазначити, що це перше в історії України рішення Верховного Суду, в якому розглядалося питання незаконного використання емблеми Червоного Хреста. Рішення в даній справі є надзвичайно важливим та принциповим, оскільки дає змогу припинити численні порушення щодо незаконного використання емблеми Червоного Хреста в Україні.

Над проєктом працювали: адвокат Дмитро Нікулеско та юрист Олена Середа під керівництвом керуючого партнера Михайла Ілляшева.

Юридична фірма «Ілляшев та Партнери» надавала юридичні послуги Товариству Червоного Хреста України pro bono (безкоштовно).

Червоний Хрест України має особливий гуманітарний мандат, володіє гуманітарною ініціативою як член Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та здійснює свою діяльність на підставі Законів України «Про Товариство Червоного Хреста України» та «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала в Україні». Використання зображення у вигляді хреста червоного кольору дозволено національним законодавством України та міжнародними угодами лише Товариству Червоного Хреста та його представникам в Україні.

 

Share this post