Особливості здійснення освіти з МГП та прав людини в умовах збройного конфлікту на території України

Особливості здійснення освіти з МГП та прав людини в умовах збройного конфлікту на території України

Сьогодні в Міністерстві освіти і науки України відбувся круглий стіл на тему «Особливості здійснення освіти з міжнародного гуманітарного права та прав людини в умовах збройного конфлікту на території України”.

Основною метою заходу було сприяння розвитку ефективної системи викладання міжнародного гуманітарного права та прав людини в українських закладах освіти.

Організаторами та учасниками круглого столу стали: Товариство Червоного Хреста України, Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ), Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерство освіти і науки України. Також, до дискусії долучились представники Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерства оборони України, представники середніх та вищих закладів освіти.

Під час заходу був представлений навчально-методичний посібник «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право», розроблений УГСПЛ у співпраці з Товариством Червоного Хреста України, а також звіт ОБСЄ «Стан та перспективи викладання прав людини у школах України».

 Під час обговорення піднімались актуальні питання щодо можливості викладання тем з міжнародного гуманітарного права та готовність вчителів до реалізації освіти з прав людини та Міжнародного гуманітарного права.

 Президент Товариства Червоного Хреста України Микола Поліщук зазначив:

«Рух Червоного Хреста вже понад 150 років по всьому світу допомагає постраждалим від збройних конфліктів, збройного насильства та поширює знання про Міжнародне гуманітарне право, яке захищає жертв війни. Також Червоний Хрест був ініціатором створення та прийняття всесвітньо відомих Женевських Конвенцій та Додаткових протоколів, що вважаються основним інструментом Міжнародного гуманітарного права. Я вважаю, що популяризація знань з Міжнародного гуманітарного права у закладах освіти – запорука його дотримання під час збройного конфлікту у будь-якій країні світу, а також сприятиме поширенню гуманності у суспільстві».

Share this post