Участь ТЧХУ у IV Міжнародному волонтерському та ветеранському форумі

Участь ТЧХУ у IV Міжнародному волонтерському та ветеранському форумі

Сьогодні в рамках Всеукраїнський Форум Україна 30 «ЗАХИСНИКИ. ТАМ ДЕ МИ – ТАМ УКРАЇНА!» відбувся IV Міжнародний волонтерський та ветеранський форум, в якому взяв участь президент Товариства Червоного Хреста України Микола Поліщук.  На заході обговорювалися різні гуманітарні питання в тому числі і про волонтерську діяльність тощо.

Червоний Хрест України активно проводить волонтерську діяльність,  а також  разом з державними та міжнародними партнерами займається адвокацієй Міжнародного гуманітарного права. 

Варто зазначити, що 22 серпня 1864 року Федеральною радою Швейцарії на пропозицію Женевського (тепер Міжнародного) Комітету Червоного Хреста було ухвалено міжнародно-правовий документ Женевську конвенцію про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях. Згідно документу лікарі та медсестри не повинні вважатися учасниками бойових дій і не підлягають захопленню у полон; пораненим і хворим надається гарантований догляд, незалежно від того, на чиєму боці вони воюють, а знаком червоного хреста на білому тлі маркується польові госпіталі та санітарний персонал.

Основне призначення Женевських конвенцій – захист осіб, які не беруть участі у збройному конфлікті, або припинили брати в них участь, тобто цивільного населення, хворих і поранених осіб, які зазнали корабельної аварії, та військовополонених. 

 Чотири Женевські конвенції 1949 року і Три Додаткових протоколи до них є основними документами Міжнародного гуманітарного права, які втілюють основний принцип – війна повинна відбуватися за певними правилами, які необхідно дотримуватися всім сторонам збройного конфлікту, щоб зберегти життя людей і забезпечити повагу до їх гідності.  

 Положення Женевських конвенції застосовуються в умовах збройного конфлікту з метою гуманного поводження з цивільним населенням, особами, які перестали брати активну участь у воєнних діях (військовополонені, поранені, полонені). У Конвенціях визначається роль Міжнародного Комітету Червоного Хреста, частини Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, у забезпечені захисту жертв війни та полегшенні їх страждань.

 Додаткові протоколи до Женевських конвенцій забороняють невибіркові напади і захищають цивільне населення, цивільні об’єкти шляхом закріплення норм, які регулюють способи та методи ведення воєнних дій.

Порушення і недотримання положень Женевських конвенцій є воєнним злочином.

 

Share this post