Історія Лідії: життя на Сході України

Історія Лідії: життя на Сході України

Ось, посеред колишнього трояндового саду, який можна було побачити з вікон нині знищеного обстрілами будинку, Лідія Цамойлова, 84-річна жінка, розповіла нам свою сумну історію.
 
Влітку 2014 року вона, її сім’я, дім та маленьке село Первомайське були центром страшного збройного конфлікту, який з початку 2014 року спустошує Схід України.
 
У день, коли все почалось, Лідія була в хаті з донькою та онуками. Вони не змогли вийти з дому, тому ховалися у ванній кімнаті, сподіваючись, що вона зможе захистити їх від куль. Вони пережили той жахливий день, але бойові дії на цьому не закінчилися. Разом з кулями у село почали потрапляти танкові та артелерійські снаряди, які руйнували один за одним будинки області. Серед них була і хата Лідії.
 
Під час збройного конфлікту жінка втратила зв’язок з сином, онуками і донькою, яких ще досі шукає. Можливості відбудувати будинок у Лідії немає. Тому жінка перейшла жити в іншу оселю, що розміщена трохи далі по вулиці. Будинок належав жінці, яка загинула під час обстрілу. Він зовсім не утеплений – вікна просто герметизовані пластиковими пакетами. Лідія не може дозволити собі купити вугілля, щоб обігріти будинок взимку за свою маленьку пенсію. Данський Червоний Хрест (Danish Red Cross in Ukraine) підтримує жінку у цей нелегкий час. Нещодавно передали теплий зимовий одяг та взуття.
 
Лідія – одна з 3,4 мільйонів людей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на Сході України. У кожного з них своя історія, яку варто почути. Ніхто з них не повинен залишатися наодинці зі своїм горем.

Share this post