Старт проєкту «Молодіжні лідери України» у рамках ініціативи «Волонтерство – це твій ПЛЮС»

Старт проєкту «Молодіжні лідери України» у рамках ініціативи «Волонтерство – це твій ПЛЮС»

Червоний Хрест України спільно з Міністерством молоді та спорту України і партнерами запускає новий проєкт «Молодіжні лідери України» у рамках ініціативи «Волонтерство – це твій ПЛЮС», що спрямований на розвиток молодіжного лідерства і волонтерських команд в Україні. Проєкт надає можливість молоді брати активну участь у формуванні та зміні своїх спільнот за допомогою соціальних ініціатив і залучення до суспільного життя. Таким чином молодь матиме змогу зробити свій внесок у розвиток своєї громади і українського суспільства загалом.

Проєкт буде реалізовуватися протягом 2020-2021 років у Харківській і Дніпропетровській областях. Наші молодіжні лідери навчаться:

  • ефективному лідерству і командоутворенню;
  • визначенню соціальних потреб спільноти;
  • проєктному і волонтерському менеджменту;
  • мобілізації ресурсів;
  • розробці соціальних заходів різного формату і масштабу відповідно до червонохресних цінностей і принципів, які вони зможуть реалізувати у рамках проєкту разом зі своїми волонтерськими командами;
  • гуманітарній дипломатії і молодіжній адвокації, які вони будуть реалізовувати у своїх адвокаційних кампаніях для змін у молодіжній політиці та соціальній сфері.

Найуспішніші молодіжні лідери проєкту поїдуть до Данії для обміну лідерського і командного досвіду.

Окрім цього, проєкт «Молодіжні лідери»:

  • навчить менторів, що супроводжуватимуть і підтримуватимуть молодіжних лідерів та їхні команди;
  • забезпечить проведення демократичних виборів лідерів на вищі рівні – районний, обласний, національний;
  • збиратиме представників громадських і державних організацій та весь актив громади для пошуків спільних рішень щодо питань з життя молоді і громади загалом.

«Волонтери – це опора суспільства, а молодь – ядро волонтерства. Вони є активними членами громади, одні із перших реагують на всі надзвичайні ситуації і допомагають тим, хто вкрай цього потребує. Але щоб правильно та своєчасно надавати необхідну допомогу, від якої іноді залежить чиєсь життя чи добробут – потрібні спеціальні знання і навички. Тому Червоний Хрест України разом з партнерами почали будувати систему молодіжного лідерства, щоб у кожного волонтера була «дорожня карта дій» для підтримки своєї громади відповідно до її потреб», – зазначає Максим Доценко, генеральний директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста України.

Ініціатива «Волонтерство – це твій ПЛЮС» і проєкт «Молодіжні лідери України» реалізуються у рамках програми Міністерства закордонних справ Данії «The Danish Neighbourhood Programme. The Youth Pool 2020-21» за підтримки Данського Червоного Хреста та за участі Данського Молодіжного Червоного Хреста, Міністерства молоді та спорту України, Української Академії Лідерства та Національної Молодіжної Ради України.

«Створення можливостей для молоді, участь у житті суспільства, громадянський внесок у подальший розвиток українського суспільства – це основна мета Національної стратегії державної молодіжної політики до 2030 року. Нові підходи для роботи з молоддю допоможуть молодим людям бути свідомими, відповідальними та економічно активними, мати високий рівень життєстійкості, самостійності і спроможності, інтегрованості у суспільне життя країни», – розповіла заступниця Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко.

Авторка і координаторка проєкту «Молодіжні лідери України» Міла Макарова підкреслює: «Залучення молоді до суспільного життя через волонтерську діяльність – дуже потужна сила для змін у суспільстві, які починаються вже зараз і будують наше спільне майбутнє. Завдяки цьому проєкту ми створюємо усі необхідні умови, даємо знання, навички і підтримку молоді для того щоб бути такою силою у своїх спільнотах».

Детальніша інформація про проєкт «Молодіжні лідери України» і про те, як стати його учасником на сторінці ініціативи «Волонтерство – це твій ПЛЮС»: https://www.facebook.com/VolunteeringIsYourPLUS/

 

Share this post