“Як я вперше стала донором плазми крові”: Анастасія Вовк

“Як я вперше стала донором плазми крові”: Анастасія Вовк

Лідерка волонтерів Маріупольської міської організації Товариства Червоного Хреста України Анастасія Вовк нещодавно вперше стала донором плазми. Через певний страх перед забором плазми, який більшою мірою був пов’язаний з незнанням етапів процедури, дівчина вирішила поділитися своїм досвідом та на власному прикладі розвіяти побоювання.

«При плазмаферезі кров забирається до стерильної системи. Ззовні це виглядає як звичайна процедура кроводачі. Але кров йде до спеціального апарату, де центрифугується, розділяється на еритроцити і рідку частину – плазму. Еритроцити повертають в організм людини, вводячи їх до вени. Щоб відновити об’єм циркулюючої крові, також додають необхідну кількість фізіологічного розчину.»

Перед здачею плазми крові проводять стандартні обстеження донора та безпосередньо його крові. Це необхідне для того, щоб виключити протипоказання для проведення процедури.

«Здача плазми триває близько 40 хвилин, а з урахуванням реєстрації та аналізів – забирає в середньому десь 2 години, – розповідає далі волонтерка. – Перед тим, як здати плазму, важливо дотримуватися адекватного питного режиму: випивати близько 1,5-2,0 л води за день. І дотримуватися перерви між двома донорськими сеансами, яка не повинна бути менше двох тижнів».

Анастасія наголошує, що стати донором не складно і що процедура забору плазми суттєво не впливає на вас. Тож боятися нічого. Варто бути здоровим та ставати донором!

Share this post