Конференція «Увага, загроза! Конфлікт і техногенні ризики»

Конференція «Увага, загроза! Конфлікт і техногенні ризики»

23 жовтня 2019 року 3Р Консорціум, що складається з українських та міжнародних неурядових організацій, провів у Києві конференцію «Увага, загроза!». Конференція спрямована на підвищення обізнаності про конфлікт та техногенні ризики на сході України та особливо – вразливість постраждалого від конфлікту населення та систем надання послуг. Серед учасників – про місцеві, регіональні та національні органи влади, в тому числі представники уряду України, а також українські національні та міжнародні НУО, представники місцевих громад, іноземні інвестори.

Конференція, організована за підтримки Європейського Союзу через Генеральний директорат з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту Європейської комісії (ECHO), стосувалася 3 ключових аспектів управління ризиками:

  • Ризики: занепад промисловості на сході України збільшує ризик екологічної катастрофи – через збройний конфлікт в регіоні це може статися в будь-який час. Наслідки можуть вплинути на мільйони людей по обидві сторони лінії зіткнення. Поширення інформації про ці ризики може забезпечити підготовку і планування на основі фактичних даних.
  • Люди: Коли стається надзвичайна ситуація, першими на місці події опиняються місцеві мешканці. І вони часто реагують раніше, ніж можуть приїхати екстрені служби. Громади також найкраще знають власні потреби, можливості та загрози, тому їхня участь у плануванні дій надзвичайно важлива. Підготовлені громади рятують життя.

“Першими в епіцентрі події опиняються місцеві, люди, які в умовах НС краще за всіх розуміють потреби своєї родини та свого оточення. Тому наша важлива мета – це підготовка громад, – зазначила Лілія Білоус, генеральна директорка Червоний Хрест України. – Важливо надати громадам ті інструменти та знання, які дозволять людям почуватися захищенними”.

  • Закон: Постійні реформи секторів цивільного захисту та екологічної безпеки надають можливості для підвищення (за допомогою ефективної державної політики) стійкості людей і систем надання послуг в Україні. Глобальні, національні, неурядові структури та ініціативи щодо зменшення ризику надзвичайних ситуацій можуть допомогти керувати цими процесами та підвищити готовність до запобігання та захисту цивільних громадян під час лих.

Партнери 3P Консорціуму, використовуючи ці пріоритети, вдосконалять план своєї діяльності на наступний рік і підтримають коаліцій багатьох зацікавлених сторін для активізації зусиль щодо ефективного управління ризиками лих на сході України, відповідно до зобов’язань Сендайської рамкової програми зі зниження ризику лих у 2015-2030 роках.

«Конференція була чудовою можливістю для місцевих органів влади постраждалих від конфлікту територій безпосередньо ознайомити про ризики національні та міжнародні організації, донорів та представників нового уряду України – усі вони є зацікавленими сторонами з потенціалом мобілізації ресурсів та підтримки кращої підготовленості, планування та зменшення ризиків”, – зазначив Ян Севера, менеджер 3P Консорціуму.

Робота 3P Консорціуму  є частиною міжнародного реагування на конфлікт на сході України, від якого з 2014 року постраждало 5,2 мільйона людей.

Сьогодні понад 3 мільйони людей потребують гуманітарної допомоги, а 6 років бойових дій на сході України зробили цивільне населення вразливим до ризиків, пов’язаних з конфліктом, таких як обстріли або часті припинення надання комунальних послуг. Тривалий конфлікт також ускладнив ризики, пов’язані з промисловими та екологічними небезпеками, типових для цієї історично промислової зони. Примітно, що значна кількість таких небезпек знаходиться поблизу лінії розмежування конфлікту, де бойові дії все ще тривають майже щоденно.

Тому в першу чергу важливо посилити спроможність місцевих органів влади запобігати масштабним лихам за допомогою поліпшення планування, підготовці громад до реагування на ризики та посилення можливостей захисту цивільного населення у випадку лиха.

«ЄС вважає за свій обов’язок підтримувати українських мирних жителів, постраждалих від конфлікту, що триває. Ми прагнемо побачити результати цієї важливої ініціативи щодо управління ризиками надзвичайних ситуацій, яку ми підтримуємо в Україні. Ми вважаємо, що ця конференція стане плідною платформою для створення синергії для кращого захисту людей від екологічних і промислових небезпек», – зазначила Самюель Марі-Фанон, голова ECHO в Україні.

DSCF5037

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Консорціум

3Р Консорціум був створений в 2019 та складається з групи українських міжнародних та національних НУО: АКТЕД, ініціативи ІМПАКТ, благодійного фонду «Право на захист», Данського Червоного Хреста, Австрійського Червоного Хреста та Товариства Червоного Хреста України. Під керівництвом АКТЕД, діяльність 3P консорціуму спрямована на зменшення вразливості до ризику лих на сході України.

Партнерів 3P об’єднує спільне бажання попередити, підготувати та захистити цивільне населення та критичні системи надання послуг від ризиків природних, екологічних та промислових небезпек на сході України. До жовтня 2020 року партнери планують охопити щонайменше 15 150 людей та 45 організацій у районі Попасна в Луганську, районах Ясиновата та Бахмуті, муніципалітету Торецьку та території Волновахи та Маріуполю у Донецьку.

Проєкт

Завдяки впровадженню заходів у районах та муніципалітетах, які межують з лінією зіткнення та в яких знаходяться промислові та екологічні небезпеки, 3P консорціум покращить розуміння ситуації, сприятиме та вживатиме заходів щодо готовності до промислових та екологічних ризиків, включаючи загострених конфліктом.

Протягом 18 місяців 3P Консорціум  буде спрямований на 15 150 осіб та 45 організацій шляхом реалізації трьох цілей:

  • Відстоювати законодавчі прогалини та інвестиційні пріоритети та посилювати координацію між ключовими зацікавленими сторонами на національному рівні;
  • Покращити розуміння ризиків та посилити потенціал управління ризиками на районному та регіональному рівнях;
  • Підвищити обізнаність, готовність та реагування громад на місцевому рівні.

Більш конкретно, партнери Консорціуму працюватимуть над: a) визначенням та відображенням екологічних та промислових ризиків; б) розробкою місцевих планів пом’якшення наслідків / реагування / евакуації в випадку ризиків спільно з місцевими органами влади; в) підтримкою впровадження плану, в тому числі шляхом цільових матеріальних інвестицій; г) підвищенням здатності місцевих органів влади управляти ризиками та підвищувати стійкість населення; д) роботою з громадами для підвищення стійкості, готовності та спроможності впоратися з ризиками; та е) пропагуванням національним органам влади та донорам змін до політики та інвестицій щодо зменшення ризику лих.

Партнери

АКТЕД www.acted.org: АКТЕД – це французька неурядова організація, наявна у 37 країнах та підтримуюча понад 16 мільйонів бенефіціарів у всьому світі. Основна діяльність АКТЕД – рятувати життя та підтримувати людей у задоволенні їх потреб у важкодоступних районах. АКТЕД разом зі своїм партнером ІМПАКТ через ініціативу REACH вперше відреагувала на кризу в Україні в 2015 році. З 2018 року ACTED поширює екстрену грошову допомогу для покриття основних потреб у продовольчому забезпеченні та зимівлі найбільш вразливих верств населення Східної України. У 2017 році АКТЕД також розпочала реалізовувати заходи з готовності до надзвичайних ситуацій та планування дій у надзвичайних ситуаціях спільно з місцевими органами влади у постраждалих від конфлікту районах. АКТЕД співпрацює з місцевими органами влади в питаннях готовності та реагування на надзвичайні ситуації у постраждалих від конфлікту районах з 2017 року.

Ініціатива ІМПАКТ https://www.impact-initiatives.org: ІМПАКТ Ініціатива є провідним аналітичним центром, що базується в Женеві. Разом із дочірними організаціями АКТЕД та УНОСАТ, ІМПАКТ запустила у 2010 році Ініціативу REACH, яка надає детальні дані, своєчасну інформацію та глибокий аналіз у контексті кризи, лих та переміщень для надання допомоги на основі доказів та прийняття рішень.  Починаючи з 2016 року, ініціатива REACH проводить щорічні міжвідомчі оцінки гуманітарних потреб для інформування та планів реагування в Україні. ІМПАКТ – в тому числі через ініціативу REACH – також забезпечує постійне управління інформацією, підтримку геоінформаційних систем та нарощування потенціалу гуманітарних установ та кластерів. ІМПАКТ розширяє потенціал та надає технічну підтримку місцевим органам влади на сході України з 2016 року.

ПРАВО НА ЗАХИСТ http://r2p.org.ua/en/: Право на захист (R2P) – це українська неприбуткова організація. R2P займається захистом біженців, які опинилися в Україні через тяжкі обставини. R2P забезпечує захист та права людини інших вразливих мігрантів – постраждалих від конфлікту, внутрішньо переміщених осіб (ВПО), осіб без громадянства, без документів та осіб, яким загрожує втрата громадянства. Основними програмними перевагами R2P є юридична допомога, моніторинг, захист, а також розбудова потенціалу уряду та громадянського суспільства. R2P має приблизно 150 співробітників, які працюють по всій Україні.

Данський Червоний Хрест https://www.rodekors.dk: Данський Червоний Хрест (ДЧХ) є частиною руху Червоного Хреста, який діє у понад 190 країнах і має понад 11 мільйонів волонтерів.  ДЧХ надає допомогу в районах з обмеженим доступом та складними кризами в більш ніж 30 країнах світу.  В даний час з 2014 року в Україні ДЧХ працює у тісному партнерстві з Товариством Червоного Хреста України (ТЧХУ) та разом задовольняє гуманітарні та соціальні потреби у понад 15 регіонах України шляхом психосоціальної підтримки, грошової допомоги, підготовці до зимового періоду чи діяльності, спрямованої на розширення соціальної згуртованості. ДЧХ підтримує галузевий, волонтерський та молодіжний розвиток ТЧХУ, а також розширює можливості підготовки та реагування.

Австрійський Червоний Хрест https://www.roteskreuz.at: Австрійський Червоний Хрест (AutRC) також є частиною руху Червоного Хреста і впроваджує філософію “Поліпшити життя вразливих людей, мобілізуючи силу людства” кожного дня. AutRC має багаторічне партнерство з Товариством Червоного Хреста України (ТЧХУ), спрямоване на розбудову потенціалу у сфері цивільного захисту та догляду на дому, а також на надання гуманітарної допомоги постраждалому населенню Східної України завдяки проєктам грошової допомоги та мобільним відділенням охорони здоров’я.

Товариство Червоного Хреста України https://redcross.org.ua/en/: Товариство Червоного Хреста України (ТЧХУ) – найбільша національна гуманітарна організація в Україні. Основними цілями діяльності ТЧХУ протягом більше 100 років були забезпечення захисту життя людей, запобігання та пом’якшення людських страждань під час збройних конфліктів, лих, катастроф та аварій; підтримка державних служб охорони здоров’я; допомога органам державної влади України в їх діяльності в гуманітарній галузі – неупереджено, без будь-якої дискримінації за національністю, расою, статтю, релігією, мовою, класом чи політичними переконаннями. ТЧХУ постійно перебуває на лінії зіткнення, підтримуючи населення різними видами діяльності, включаючи тренінги з надання першої допомоги, психосоціальну підтримку та підтримку місцевих громад. ТЧХУ також активно взаємодіє з операціями МКЧХ на Сході України.

Цивільний захист та гуманітарна допомога ЄС ec.europa.eu/echo Європейський Союз та його держави-члени є провідним світовим донором гуманітарної допомоги. Надання допомоги – це вираження європейської солідарності щодо нужденних людей у всьому світі. Вона спрямований на врятування життів, запобігання та полегшення людських страждань, а також на цілісність та людську гідність населення, що постраждало від природних катастроф та техногенних криз. Європейський Союз, завдяки своєму Управлінню з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги (ECHO), щороку допомагає мільйонам жертв конфліктів та катастроф. Маючи штаб-квартиру в Брюсселі та глобальну мережу польових офісів, ЄС надає допомогу найбільш вразливим людям на основі гуманітарних потреб.

Share this post