Завдяки літньому табору “Дружба” та творчим заняттям у Білій Церкві з’явилася компанія вірних друзів

Завдяки літньому табору “Дружба” та творчим заняттям у Білій Церкві з’явилася компанія вірних друзів

Дослідження показують, що збройний конфлікт на сході України серйозно вплинув на психічне здоров’я і психологічне благополуччя постраждалого населення: людей, які живуть в зоні конфлікту, внутрішньо переміщених осіб і приймаючого населення, тому потреба в психосоціальній підтримці на сьогодні дуже висока. Беручи це до уваги, Товариство Червоного Хреста України за підтримки уряду Японії з 1 березня 2016 року розпочало проект з психосоціальної допомоги «Підтримка довгострокової соціальної стабільності в Україні» у Києві, Київській, Полтавській, Сумській, Одеській та Херсонській областях. Проект, який фінансується через Міжнародну Федерацію Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, націлений на вразливих внутрішньо переміщених осіб, поранених демобілізованих військовослужбовців та членів їх сімей.

У рамках проекту проводяться групові заняття – групи само- і взаємодопомоги, майстер-класи, арт-майстерні, творчі вечори, кіноклуби, спрямовані на оволодіння новими  практичними і творчими вміннями, а також індивідуальні консультації психологів. Все це зменшує психоемоційну напругу, тривогу від травмуючих подій, відновлює ресурси та налаштовує на позитивне світосприйняття, допомагає адаптуватися до нового життя. Окрім цього в програмі присутній і медичний компонент, у межах якого поранені демобілізовані військовослужбовці мають змогу отримати  медичне обладнання (протези і деталі до них, інвалідні візки, милиці, засоби для полегшення побуту тощо).

10 вересня у Білій Церкві на день міста у парку Шевченка відбулася фотовиставка, яка висвітлює діяльність за проектом «Підтримка довгострокової соціальної стабільності в Україні». Яскраві фото з майстер-класів, відпочинку, ігор, екскурсій – всі вони демонстрували, наскільки ефективні та радісні ці заняття для маленьких і дорослих учасників. Діти та їхні батьки, які беруть участь у проекті, прийшли на виставку, щоб подивитися фотографії, поспілкуватися, погратися одне з одним і з волонтерами Товариства Червоного Хреста України. Діти показали глядачам танок, які вони разом із волонтерами підготували на відпочинку у літньому оздоровчому таборі «Дружба» у с.Трушки, Київської області, в який вони їздили безкоштовно у рамках проекту.

Галина Кожедуб, регіональний координатор проекту в Київській області та голова Білоцерківської міської організації ТЧХУ розповіла присутнім про проект та привітала найактивніших учасників. Найактивніші діти і волонтери проекту з гордими посмішками отримали грамоти.

«Я в Червоному Хресті вже півтори року. Я студентка, і моя спеціальність – соціальний супровід сім’ї. Тому за проектом я, в основному, займаюся дітками, − розповіла Вероніка Катлінська, волонтер ТЧХУ. – Діти настільки люблять наші майстер-класи, що не ми їм дзвонимо і розповідаємо про події, а вони самі пропонують нам щось організувати. Мені дуже приємно спостерігати за змінами в настрої наших учасників: часто на перші події діти приходять замкнені, ні з ким не спілкуються, а згодом знаходять нових друзів і соціалізуються. Для мене як волонтера Червоного Хреста – дуже круто відчувати себе корисною».

Катерина Гречка, асистент проекту, зауважила, що такі заходи, як у Білій Церкві, привалюють потенційних учасників проекту, тобто люди, дізнавшись про різні заходи, теж можуть звернутися у Товариство Червоного Хреста України й отримати допомогу. Приємно, що часом місцеві жителі приєднуються до проекту, стаючи волонтерами і надаючи допомогу тим, хто цього потребує.

Проект «Підтримка довгострокової соціальної стабільності в Україні» триватиме до лютого 2017 року. Внутрішньо переміщені особи та поранені демобілізовані військовослужбовці, які потребують допомоги і проживають у вказаних областях, можуть звернутися у найближчу організацію Товариства Червоного Хреста України щодо участі в проекті.

Share this post