Догляд вдома: як працівники Червоного Хреста України опікуються самотніми людьми на Буковині

Догляд вдома: як працівники Червоного Хреста України опікуються самотніми людьми на Буковині

У Чернівецькій області соціальні помічники Товариства Червоного Хреста України допомагають людям, які потребують постійного догляду – прибирають у помешкані, готують їжу та надають психосоціальну підтримку. Вони працюють в межах пілотного проєкту “Догляд вдома”.

Про це у коментарі Суспільному розповіла координаторка проєкту Ольга Беш.

Соціальні працівники опікуються людьми з інвалідністю I та II груп, самотніми людьми та пенсіонерами.

“Від державної служби ми відрізняємося тим, що можемо доглядати за умовно одинокими людьми, які мають близьких, але вони перебувають за межами області або закордоном. Також допомагаємо людям з інвалідністю, яку не підтвердили офіційно. Наразі більшість наших підопічних – місцеве населення області”, – розповідає Беш.

Помічники допомагають людям з прибиранням, купують ліки, доставляють продукти та готують їжу, надають гігієнічні послуги та психосоціальну допомогу. Беш каже, до лежачих людей приходять щодня, до мобільних чи маломобільних – два-три рази на тиждень.

Проєкт діє з листопада 2022 року. Він – пілотний, тому вакансій соціальних помічників мало, а підопічних, за якими вони доглядатимуть, вже набрали”, – розповідає координаторка.

За словами Беш, наразі соціальні помічники Чернівецької обласної організації Товариства Червоного Хреста України опікуються понад сотнею буковинців з Чернівців, Герцаївської громади та Вижницького району, зокрема Путили та Усть-Путили. З березня планують працювати в Конятинській громаді.

Водночас, якщо фінансування проєкту збільшать, то зможуть працювати й в інших громадах області – орієнтуються на віддалені села Буковини.

Матеріал: Суспільне новини.

Share this post