Як допомагали херсонцям в окупації волонтери Червоного Хреста України

Як допомагали херсонцям в окупації волонтери Червоного Хреста України

Наталія Шатілова – волонтерка Херсонської обласної організації Товариства Червоного Хреста в Україні, з перших днів російської агресії разом зі своєю командою допомагали сім’ям, які не мали ні продуктів, ні коштів, щоб їх закупити.

Херсон був майже 9 місяців в окупації і з кожним днем, розказує Наталія, волонтерити ставало складніше.

“Кожного дня працювали без вихідних. Морально було дуже напружено і лячно. Ми всі люди, ми розуміли, що ми не супергерої. Все це ми на собі витримували. Ви знаєте телефони перевіряли, в будь-який момент могли приїхати з обшуками. Тому були обережні”, – розповідає волонтерка.

Після деокупації міста робота команди Червоного Хреста України триває: роздають продукти і ліки. Люди залишилися без роботи. Така допомога дуже підтримує.

Також допомагають разом з “Лікарі без кордонів (MFS)” евакуйовувати хворих і пенсіонерів.

“Ми плануємо евакуацію 30 пацієнтів. Зараз транспортування із медичного закладу на потяг. Залучили десь 6 одиниць транспорту. У тому числі буде транспорт, який дозволяє перевозити одночасно вісім лежачих пацієнтів”, – розповідає командир загону швидкого реагування Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Павло Бузник, який з початку деокупації разом з командою допомагає колегам.

За місяць до звільнення міста Червоний Хрест України не фінансувався. І цей період був найскладніший. За словами Наталі, були закриті усі гуманітарні коридори, а людей, які потребували допомоги — більшало. Через соціальні мережі почали збирати гроші.

“Ми кинули клич на Facebook і нас підтримали всі громадські діячі, і херсонці, які виїхали. Було до 200 репостів. Ми зібрали за цей період, десь за три тижні, понад 350 тисяч гривень”, — каже волонтерка. Продукти розвозили не тільки по місту, а й по області. Проїжджали 12 блокпостів. З серпня було близько 10 виїздів, розказала Наталія Шатілова.

Матеріал: Суспільне новини.

Share this post