Київська міська організація ТЧХУ стала партнером проєкту “Почути світ”

Київська міська організація ТЧХУ стала партнером проєкту “Почути світ”

Втрата слуху — поширена проблема не лише в Україні. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, на глухоту і різні порушення слуху хворіють більше 300 мільйонів чоловік, і до 2050 року це число може зрости до 900 мільйонів. При цьому лікарі запевняють, що в 60% випадків втраті слуху можна запобігти, якщо вчасно поставити діагноз.

Чути, почути, слухати – здавалось би, звичні речі, але є певний відсоток людей, для яких це викликає значні труднощі, або є й зовсім неможливим. Таких людей прийнято називати – люди з порушеннями слуху (слабочуючі, нечуючі).

Порушення слуху – це завжди серйозна проблема як для дорослих, так і для дитини. Боляче усвідомлювати, що недуга зводить незриму перепону, ізолює від світу. Однак це зовсім не означає, що життєвий шлях – самотність та ізоляція. За влаштування повноцінного життя людей з порушеннями слуху взялася програма «Крокуємо в країну Здоров’я» Благодійного фонду «Об’єднання світових культур» (United World Cultures Foundation, UWCF) та розпочали реалізовувати проєкт «ПОЧУТИ СВІТ» для дітей та дорослих, об’єднуючи зусилля лікарів, аудіологів, дітей та їх батьків.

Цей стартовий рік ми присвячуємо об’єднанню спільноти, налагодженню комунікацій з партнерами та експертами інших міст та сіл України, а також впровадили пілотний проєкт у м. Києві.

До складу експертів та координаторів проєкту «ПОЧУТИ СВІТ» увійшли представники Громадської спілки «Українська асоціація носіїв кохлеарних імплантів» (координатор Наталія Мокрій), партнерами стали Київська міська організація Товариства Червоного Хреста України (Тетяна Іванівна Гоєнко) та Центр «Майстерня гарного слуху» (аудіологи Наталія Конюшняк та Олексій Козич). Завдяки цій співпраці, проєкт «ПОЧУТИ СВІТ» для дітей та дорослих став більш динамічним і системним та найголовніше, що ми безкоштовно подарували дітям та дорослим 33 високоякісні слухові апарати. Бінауральне слухопротезування дозволило повністю компенсувати порушення та комфортно сприймати звуки 17 пацієнтам м. Києва. Загальна вартість цих апаратів склала понад 190 тис. гривень. Це оригінальні протези від німецьких, данських та американських виробників.

«Дитині чи дорослому з порушеннями слуху дуже складно навчитися говорити без допоміжних пристроїв. Залежно від віку і причин втрати слуху, вже через півроку наслідки глухоти без реабілітаційних заходів стають практично незворотними і дитина, наприклад, майже повністю втрачає можливість повернути мову. Без слухових апаратів ці діти та дорослі назавжди позбавлені можливості вербально комунікувати з оточуючими і вести активний соціальний спосіб життя. Проявивши турботу сьогодні, ми разом з вами даруємо цим дітям та дорослим шанс жити повноцінним життям завтра. У силах Благодійного фонду UWCF подарувати надію, дозволити мріям збутися і виростити нове покоління щасливих українців», – резюмувала Людмила Лисенко, керманич проєкту «ПОЧУТИ СВІТ» для дітей та дорослих програми «Крокуємо в країну Здоров’я» Благодійного фонду «Об’єднання світових культур».

Підібрати кожному, налаштувати слухові апарати — клопітка робота. Упродовж трьох тижнів налаштовували, підбирали слухові апарати, виготовляли вушні вкладки, вели прийом дітей та дорослих пацієнтів аудіологи Наталія Конюшняк та Олексій Козич із Центр «Майстерня гарного слуху».

«Проблеми з одним вухом чи двома? Наприклад, у першому випадку ставиться один апарат, а у другому – рекомендують бінауральне слухопротезування. Це дозволяє повністю компенсувати порушення та комфортно сприймати звуки. Та часто пацієнти не взмозі витрачатися на два апарати й зупиняються на купівлі одного, тим самим ще більше псують собі слух. Слуховий апарат слід вдягати на вухо, що чує краще. Це підтверджено роками практики», – розповідає аудіолог Наталія Конюшняк. За словами фахівця, у більшості пацієнтів було встановлено діагноз «нейросенсорна туговухість» різних степенів. У деяких з них є дуже глибокі втрати слуху, які потребують дуже складних заходів для реабілітації та для кожного з пацієнтів спеціалістами було підібрано протез згідно стану їхнього слуху.

Київська міська організація Товариства Червоного Хреста України – партнер проєкту «ПОЧУТИ СВІТ» для дітей та дорослих – обрала 17-ох осіб різної вікової категорії із малозабезпечених сімей, які наразі гостро потребують слухових апаратів. Обладнання було підібрано для кожного пацієнта індивідуально згідно з медичними показниками.

Проект «ПОЧУТИ СВІТ» для дітей та дорослих програми «Крокуємо в країну Здоров’я» Благодійного фонду «Об’єднання світових культур» націлений на ще більш поглиблену та системну роботу з міжнародними організаціями. Тільки працюючи в команді, можна отримати більше можливостей, знань, ніж кожному поодинці. Об’єднавшись, ми знайдемо союзників та будемо рухатися разом до спільної мети – підтримка сімей, де ростуть діти, та родин, де є дорослі з обмеженими можливостями по слуху. Ми розуміємо необхідність наявності доступної реабілітації саме у Вашому місті чи селищі. І знаємо, як важливо для Вас і Вашої дитини мати можливість за місцем проживання відвідувати дитячі дошкільні і шкільні установи нарівні з однолітками, як дорослим почути вперше лепит своєї дитини чи внука.

Все це можливо лише у разі спільних зусиль громадських та благодійних організацій, батьків, медиків, педагогів, держави і виконавчих органів влади в регіонах. Приєднуйтесь до нас – разом ми зможемо домогтися «ПОЧУТИ СВІТ» дітям та дорослим!

Джерело: UWCF

Share this post