Українські зірки розповіли, як говорили з дітьми про пандемію

Українські зірки розповіли, як говорили з дітьми про пандемію

Українські зірки Світлана Тарабарова та Тимур Мірошниченко перед випуском книги «Мій герой – це ти» поділилися, як правильно розповісти дітям про коронавірус.
Товариство Червоного Хреста України готує до випуску аудіокнигу «Мій герой – це ти». Її створюють у рамках проєкту підготовки і реагування на ситуацію з СOVID-19 в Україні. Серед зірок, які озвучували книгу, були Світлана Тарабарова та Тимур Мірошниченко.

Для Clutch артисти розповіли, як прийняли новину про коронавірус діти і як їм пояснювали, що це за вірус.

Світлана Тарабарова розповіла про реакцію на пандемію вірусу:

Як, по-вашому, необхідно правильно пояснювати маленьким дітям, що відбувається у світі сьогодні?
Що особливо важливо донести?

Діти сприймають світ, як гру, тому потрібно в ігровій формі розповідати про те, що відбувається. Залучаючи їх у гру, ви зможете привчити до простих правил, які захистять їх і сьогодні, і в майбутньому.

Які б поради ви дали молодим батькам, які розмовляють про пандемію з дитиною?

Перш за все, як мені здається, потрібно бути чесними – діти дуже тонко відчувають обман. Так, нехай в ігровій формі, але розповісти про вірус, пандемію і про те, як людство може перемогти цю загрозу.

Чи була у вас самих паніка або тривога стосовно пандемії?
І як ви з нею справлялися і справляєтеся зараз, що допомагає?

Новину про вірус ми дізналися практично в той же день, що і про вагітність, але припустити масштаби пандемії ми не могли.

Тривога була і є. В основному заснована на відсутності достовірної інформації – зараз доводитися хвилюватися не тільки за себе. Спочатку переживали про те, як вагітні переносять коронавірус, після народження малятки турбуємося про її здоров’я.

І хоч як це парадоксально, але та ж тривога за дітей не дає впасти в паніку – розумію, що малюкам потрібна здорова, добра і весела мама.

Чи відчували діти вашу тривогу? Чи змінилося якимось чином їх поведінка?

Малятку ще немає двох місяців, а старшому тільки виповнилося два роки – сподіваюся, вони не відчули. Але старший вже твердо знає, що, прийшовши з вулиці, потрібно відразу йти в ванну і «проганяти мікробів» (мити руки).

Як змінилася ваша робота під час пандемії?

Як ви думаєте, яким буде світ після пандемії?

Усі люблять повторювати фразу «світ після пандемії вже ніколи не буде колишнім» … А ось я навпаки – дуже хочу, щоб ми побороли цей вірус, і все повернулося на свої місця. Адже віддалена робота не замінить робочу атмосферу, доставка не замінить аромат випічки в улюбленому кафе, а онлайн-концерт не замінить відчуття, коли повний зал хором співає твої пісні. Вірю, що саме так все буде!

Тимур Мірошниченко розповів про свою реакцію на пандемію вірусу

Як по-вашому необхідно правильно пояснювати маленьким дітям, що відбувається в світі сьогодні?
Що особливо важливо донести?

Це треба робити їх мовою – мультфільмами, казками, яскравими образами. Але при цьому чесно говорити про небезпеку і серйозність ситуації в світі. Діти ж все прекрасно розуміють з самого малого віку. Потрібно пояснювати правила особистої гігієни. Але не відбирати у них дитячий світ!

Чи сильно самі тривожилися через пандемію?
Що допомагає зібратися з силами і залишатися в спокої?

Ефект несподіванки безумовно був потужний на початку березня. До пандемії не був готовий ніхто. Але будь-які несподіванки треба приймати як новий виклик. Тому паніки не було, але «самомобілізація» відбулася. А залишатися в спокої допомагають діти, робота, творчість і спорт.

А діти переживали через пандемію?

Малюки взагалі завжди зчитують все з батьків. У нас тривоги не було. Просто все частіше миємо руки і дотримуємося запобіжніх заходів.

Як змінилася ваша робота під час пандемії?
Думаєте, світ сильно зміниться після?

Дуже великий пласт роботи став неможливим в принципі. Велика частина роботи перенеслася в онлайн. Великі формати стали «середніми», а частіше – «малими». Але при цьому з’явилося багато нових викликів, і результати проявлять себе в найближчі кілька років. Це і буде наш світ, де все краще «зі старого» доповниться або відкоригується «новим». Але точно все буде добре!

 

 

Share this post