На Південному залізничному вокзалі Києва влаштували масштабний майстер-клас з першої допомоги

На Південному залізничному вокзалі Києва влаштували масштабний майстер-клас з першої допомоги

У столичній підземці раптово помер пенсіонер. Медики намагалися реанімувати його, втім, марно. Але шанси врятувати життя завжди є. У цьому впевнені лікарі. Головне кажуть: вдала перша допомога. Саме тому на Південному залізничному вокзалі Києва влаштували масштабний майстер-клас: що робити в перші хвилини з тим, кому стало погано?

“Як бути, поки “швидка” в дорозі?”, – головне питання, яке звучить від інструкторів. Що робити, коли людина зомліла в метро чи автобусі.

“Часто бачу таке: підбігають і починають піднімати за руку”, – говорить інструктор Іван Павлишин.

А потрібно ненадовго дати спокій, аби до голови повернулася кров. Смикання лише погіршить стан потерпілого.

“Були проведені соціологічні дослідження. Як не прикро, в Україні майже 80% населення не знали, як надавати домедичну допомогу”, – каже голова Товариства Червоного Хреста Києва Тетяна Гоєнко.

У Києві через центральний залізничний вокзал щодня проходять понад 100 тисяч людей. А чергує – два лікарі.

“Такої кількості медпрацівників, щоб одразу надати допомогу – 5-6 людей, – немає. Тому ми порушуємо цю проблематику”, – говорить директор філії Центру охорони здоров’я “Укрзалізниці” Петро Люрко.

Тож по порядку: хоч яка травма в потерпілого, найперше – озирнутися, чи вам ніщо не загрожує (раптом його вразило струмом і торкатися людини не можна). Далі гучно запитати, чи вас чують (пересвідчитися, чи потерпілий притомний). Третім пунктом – визначити дихання.

 

Share this post