Дайджест МГП: навчальні онлайн-курси з міжнародного гуманітарного права

Дайджест МГП: навчальні онлайн-курси з міжнародного гуманітарного права

Освітні курси в онлайн-форматі дозволяють отримувати нові знання з будь-якого куточка світу, достатньо лише підключитися до інтернету. Дистанційні навчання проводяться викладачами кращих навчальних закладів та включають у себе: відео-лекції, самостійні вправи, текстові матеріали, спілкування з викладачами та слухачами курсів, тощо.

Сумлінно виконуючи всі завдання можливо отримати сертифікат західного університету! Зауважимо, що хоча доступ до матеріалів безкоштовний, проте отримання сертифікату, зазвичай, платне – близько 30-50 доларів. Деякі платформи, наприклад EdX, Coursera, надають можливість фінансової підтримки. Зверніть увагу, що якщо на момент перегляду деякі курси будуть неактивними, матеріали до них залишаються у відкритому доступі.

Добірка рекомендованих онлайн-курсів з МГП

Фахівці Українського Червоного Хреста підготували для вас добірку актуальних курсів, які допоможуть вивчити чи поновити свої знання з міжнародного гуманітарного права.

Міжнародне гуманітарне право у професійній діяльності публічних службовців

Особливість онлайн-курсу «Міжнародне гуманітарне право у професійній діяльності публічних службовців» полягає в тому, що  МГП висвітлене не в класичному вигляді, а з урахуванням специфіки роботи державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Особлива увага приділяється контексту застосування МГП у діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, а саме його важливості та актуальності, особливостям застосування МГП в умовах збройної агресії РФ проти України. У цьому курсі також предметно розглянуте національне законодавство, що містить норми МГП для органів влади.

Викладається українською мовою.

Вивчаючи міжнародне гуманітарне право: онлайн-курс для освітян

Цей курс розроблений групою експертів-практиків Української Гельсінської спілки з прав людини та Товариства Червоного Хреста України за підтримки Міністерства освіти та науки України. Це група  юристів-міжнародників з більш як п’ятнадцятирічним досвідом у викладанні та застосуванні міжнародного гуманітарного права, спеціалістів із трансформації конфліктів, із розробки освітніх продуктів у сфері соціальної згуртованості та прав людини, з досвідом викладання права прав людини.

Викладається українською мовою.

Міжнародне гуманітарне право: освітній серіал

Отримайте всі необхідні знання, переглянувши освітній серіал українською мовою. Дізнайтеся про особливості гуманітарного права, захист цивільного населення під час війни, механізми притягнення до відповідальності за злочини, скоєні у зв’язку із збройним конфліктом, гарантії інформаційних прав під час війни. Освітній серіал «Міжнародне гуманітарне право» розроблено з ініціативи Національного агентства України з питань державної служби (НАДС), Міністерства цифрової трансформації України для платформи Дія.Освіта, за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні, за фінансування уряду Данії.

Викладається українською мовою.

Міжнародне гуманітарне право в теорії та практиці (International Humanitarian Law in Theory and Practice)

Це перший відкритий онлайн курс Форуму міжнародного гуманітарного права Кальшовен-Гіскес, який є платформою Центру міжнародних правових досліджень ім. Гроція Лейденського університету для дослідження, викладання та поширення міжнародного гуманітарного права (МГП). У цьому курсі професор Роберт Хайнш, д-р Джулія Пінзауті та д-р Емма Ірвінг дадуть вам глибоке розуміння правил, які регулюють збройні конфлікти та спрямовані на пом’якшення людських страждань на полі бою. Наприкінці курсу ви ознайомитеся з різними механізмами імплементації та правозастосування, спрямованими на підвищення поваги до МГП.

Викладається англійською, доступний авто переклад українською та 22 іншими мовами.

Вступ до міжнародного гуманітарного права (Introduction to International Humanitarian Law (IHL))

У цьому інтерактивному електронному навчальному курсі ви ознайомитеся з основними питаннями, що стосуються права збройних конфліктів або міжнародного гуманітарного права (МГП). Ви дізнаєтесь про походження та джерела цього права, а також про те, до яких ситуацій воно застосовується. А також, як відрізнити міжнародні збройні конфлікти від неміжнародних. Ви дізнаєтеся більше про конкретні правила захисту цивільних осіб, затриманих, поранених і хворих, медичного персоналу.

Викладається англійською мовою, доступно французькою та іспанською.

Міжнародне гуманітарне право (LouvainX: International Humanitarian Law)

Дізнайтеся, як міжнародне право регулює збройні конфлікти, захищає людей під час війни та гарантує його дотримання. Докладно про основи  МГП (суб’єкти та джерела міжнародного права/принципи міжнародної відповідальності). Бажано, щоб студенти бути знайомі з вимогами до випускних курсів, або вже прослухали інші курси права, щоб бути знайомими з правовими концепціями та юридичною мовою.

Викладається англійською мовою.

Насильство проти охорони здоров’я (Violence against Healthcare)

Цей курс охоплює різні теми, такі як етика, права та обов’язки медичного і догоспітального персоналу, питання, пов’язані з міжнародним правом і гуманітарним правом, міжнародними правами людини, особами, які надають допомогу, і безпекою пацієнтів, а також роль громад у боротьбі з насильством проти здоров’я і зменшенні його проявів. Проект “Охорона здоров’я в небезпеці” має на меті розробити практичні заходи та рекомендації, які можуть бути реалізовані на місцях політиками, гуманітарними організаціями та медичними працівниками.

Викладається англійською мовою.

Для більш глибокого вивчення окремих тем ми рекомендуємо переглянути ресурс Advance IHL Learning Series (англійською мовою). Курси і матеріали даних лекцій розраховані на викладачів та тренерів, які бажають бути в курсі останніх розробок у сфері МГП та інших суміжних сфер. А останні новини з міжнародного гуманітарного права в Україні доступні на офіційному сайті ТЧХУ.

Дайджест МГП в Телеграм                                                                                                                   Дайджест МГП в Твіттер (X)

Share this post