«Ілляшев та Партнери» припинили незаконне використання емблеми Червоного Хреста найбільшою аптечною мережею України

«Ілляшев та Партнери» припинили незаконне використання емблеми Червоного Хреста найбільшою аптечною мережею України

Юридична фірма «Ілляшев та Партнери» успішно захистила інтереси Українського Червоного Хреста у справі про припинення порушень, пов’язаних з незаконним використанням емблеми Червоного Хреста в діяльності найбільшої мережі аптечних закладів в Україні – ТОВ «Мед-Сервіс Днепр».

Найбільша мережа аптечних закладів в Україні незаконно використовувала емблему Червоного Хреста в діяльності понад 400 аптек у 100 містах України – на своїх вивісках, у рекламі та на декількох сайтах у мережі Інтернет. Український Червоний Хрест має особливий гуманітарний мандат. Використання зображення у вигляді хреста червоного кольору дозволено національним законодавством України та міжнародними угодами лише Українському Червоному Хресту та його представникам в Україні.

З метою захисту інтересів Українського Червоного Хреста, юридична фірма «Ілляшев та Партнери» звернулась до суду з вимогою визнати недійсною торговельну марку «Мед-Сервіс», яка містить зображення у вигляді червоного хреста.

Судові розгляди по даній справі тривали понад 4 роки. Команда практики інтелектуальної власності ЮФ «Ілляшев та Партнери» здобула перемогу в судах усіх інстанцій, довівши факти незаконного використання емблеми Червоного Хреста аптечною мережею. Остаточну крапку у справі поставив Верховний Суд, який погодився з рішеннями судів попередніх інстанцій та визнав торговельну марку «Мед-Сервіс» недійсною.

Це стало першим в історії України рішенням Верховного Суду, в якому розглядалося питання незаконного використання емблеми Червоного Хреста. Воно є  надзвичайно важливим і принциповим, оскільки дає змогу припинити численні порушення щодо незаконного використання емблеми Червоного Хреста в Україні.

Державна організація «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» внесла відомості щодо недійсності свідоцтва № 38130 на торговельну марку «Мед-Сервіс» до Державного реєстру свідоцтв України на знаки для товарів і послуг.
Водночас мережа аптек не виконала судове рішення та продовжила використовувати емблему Червоного Хреста у своїй діяльності. Юридичній фірмі «Ілляшев та Партнери» вдалося переконати порушника остаточно припинити використання емблеми Червоного Хреста і розпочати ребрендинг. Зобов’язання ТОВ «Мед-Сервіс Днепр» припинити використання емблеми Червоного Хреста прописані в мировій угоді, укладеній аптечною мережею з Українським Червоним Хрестом.

Над проєктом працювали адвокати Володимир Адонін та Олена Середа під керівництвом керуючого партнера Михайла Ілляшева. Юридичні послуги Українському Червоному Хресту надавалися фірмою pro bono.

Share this post