Відбулася панельна дискусія щодо імплементації Женевських конвенцій в Україні

Відбулася панельна дискусія щодо імплементації Женевських конвенцій в Україні

В рамках проведення Літньої школи з міжнародного гуманітарного права від Українського Червоного Хреста для державних службовців, присвяченій 75-й річниці прийняття Женевських конвенцій, відбулася панельна дискусія щодо імплементації Женевських конвенцій в Україні.

Міжнародні та українські експерти, представники Уряду та неурядових організацій, представники Українського Червоного Хреста та партнерів по Міжнародному Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, серед яких керівництво місії Міжнародного комітету Червоного Хреста та Данського Червоного Хреста в Україні, посол Данії в Україні виступили з експертними оцінками з питань щодо актуальності, реалій та перспектив впровадження Женевських конвенцій в Україні та досвід міжнародних партнерів у цьому питанні.

 «Сьогодні ми розуміємо наскільки важливо створювати позицію України у світі, координуючись із міжнародними організаціями, урядами наших міжнародних партнерів, отримуючи експертну та, що важливо, фінансову допомогу. Особливо, коли ми говоримо про впровадження та розвиток міжнародного гуманітарного права. Сьогодні в Україні функціонує Міжвідомча Комісія з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні, членом якої є Український Червоний Хрест. На меті Міжвідомчої комісії стоїть притягнення росії до відповідальності за вчинені дії», – зазначила під час заходу Ірина Верещук, Віцепрем’єрмінстр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Голова Міжвідомчої Комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні.

«Забезпечення дотримання Женевських конвенцій є не просто юридичним обовʼязком, а й моральним імперативом. Національні та міжнародні політичні зобовʼязання мають вирішальне значення для виконання та забезпечення поваги цих норм, особливо в контексті міжнародного збройного конфлікту, що триває в Україні», — зазначила радниця Українського Червоного Хреста з міжнародного гуманітарного права Євгенія Лукʼянченко.

Нагадаємо, що міжнародне гуманітарне право (МГП) – це сукупність норм, спрямованих на обмеження гуманітарних наслідків війни. Основна мета МГП — обмеження засобів і методів ведення війни, а також забезпечення захисту й гуманного поводження з особами, які не беруть або припинили брати безпосередню участь у бойових діях.

Share this post