5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища

5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Саме в цей день у 1972 році в Стокгольмі відкрилася Конференція Організації Об’єднаних націй з проблем довкілля, наслідком якої стало створення Програми ООН з довкілля (ЮНЕП).

Всесвітній день охорони довкілля був заснований Генеральною асамблеєю ООН 15 грудня 1972 року на 27-й сесії (резолюція № A/RES/2994 (XXVII)). Тоді у системі ООН була заснована нова організація — Програма ООН по навколишньому середовищу, під егідою якої з того часу і відзначається цей день.

Війна, яка триває в Україні – це найбільший міжнародний збройний конфлікт із такою значною та непоправною шкодою довкіллю за останні десятиліття. І шкода, яку приносять міжнародній екосистемі постійні обстріли об’єктів критичної інфраструктури, мінування території, а особливо підрив греблі Каховської ГЕС, бойові дії, які тривають серед заповідних територій, шкодять не лише Україні, але і мають вплив на екосистеми сусідніх країн та цілого континенту.

Сучасне міжнародне право стоїть на сторожі захисту природного середовища. В умовах збройного конфлікту захист природного середовища забезпечується відповідними приписами міжнародного гуманітарного права шляхом заборони військових дій, які призводять до масштабної, довготривалої та серйозної шкоди природному середовищу, а також обмеження засобів та методів ведення війни. Міжнародне право передбачає відповідальність як держави, так і окремої особи за шкоду, завдану природному середовищу під час збройного конфлікту.

Всесвітній день охорони довкілля – це ще один спосіб привернути увагу світової спільноти до проблем та наслідків, які несе собою війна в Україні.

Share this post