1 червня у світі відзначається Міжнародний день захисту дітей

1 червня у світі відзначається Міжнародний день захисту дітей

У 1924 році Ліга Націй проголосила Женевську декларацію прав дитини. Цього року виповнюється 100 років з часу першого етапу у розвитку та ствердженні ідеї про необхідність захисту прав дитини. Згодом, у 1959 році, Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, а в 1989 році – Конвенцію про права дитини.

Міжнародні конференції Червоного Хреста та Червоного Півмісяця у 1986 та 1995 роках ухвалили резолюції, які підкреслюють важливість поваги та захисту дітей у збройних конфліктах.

Безпосередньо у четвертій Женевській конвенціі, а саме статтях 23–24, 38, 50, 76 та 89 й у Додатковому протоколі I, статті 70(1); статті 77(1) визначено: усі сторони збройного конфлікту мають вживати ефективних заходів для забезпечення того, щоб «діти отримували особливий захист, догляд та допомогу», на які вони мають право.

В Україні це свято набуло особливого значення через війну. Багато дітей разом з батьками залишили рідні міста та власні оселі, діти на прифронтових та окупованих територіях постійно перебувають у небезпеці, хтось залишився без батьків, когось примусово вивезли з України. Тому саме захист дітей – одне з найважливіших питань сьогодні. За інформацією Офісу Генерального Прокурора України, 1356 дітей отримали поранення різних ступенів важкості та 550 дітей загинули.
Цей день – це можливість нагадати світові, що кожна дитина має право проживати безпечне дитинство та бути щасливою, а також мати доступ до освіти. І ми маємо зробити все можливе, щоб кожна дитина мала щасливе дитинство в Україні.

Share this post