— Ви робите неймовірно важку і важливу справу водночас — Юрій про медико-психосоціальний супровід людей, які лікуються від туберкульозу

— Ви робите неймовірно важку і важливу справу водночас — Юрій про медико-психосоціальний супровід людей, які лікуються від туберкульозу

«Знаєте, що найстрашніше у хворобі? Коли ти стаєш невидимим! Поки ти молодий та здоровий, то щось собою являєш. Твоя сила, краса та привабливість зникають, коли ти захворів на туберкульоз. Ти стаєш просто черговим хворим біля кабінету лікаря. Ти стаєш невидимим. Ніби прозорим», — такими переживаннями поділився Юрій, яким опікуються соціальні помічниці Донецької обласної організації Українського Червоного Хреста.

Юрій — учасник проєкту «Підвищення прихильності пацієнтів з лікарсько-чутливим та резистентним туберкульозом до лікування шляхом забезпечення медико-психосоціального супроводу», який реалізовується Альянс громадського здоров’я за фінансової підтримки The Global Fund. Соціальні помічники Українського Червоного Хреста в різних областях країни, де діє цей проект, здійснюють безпосередній супровід людей: допомагають дістатися медичних закладів для обстеження, видають ліки, гуманітарну допомогу, направлення на дороговартісне обстеження тощо. Основне завдання проекту — підтримати людину на шляху її довготривалого лікування від туберкульозу. Адже на сьогодні туберкульоз — виліковне хвороба, якщо не припиняти курс лікування та дотримуватися усіх інструкцій лікарів.

Часто, люди, які лікують туберкульоз, відчувають самотність, відчуженість та потребують елементарного розуміння та підтримки. Тому, так важливо, коли є організації та люди, що допомагають тим, хто проходить лікування туберкульозу.

У свої 45 років Юрій відчув розчарування через хворобу, але завдяки супроводу соціальних помічників Донецької обласної організації Українського Червоного Хреста пані Ларисі та пані Ользі, чоловік відчув, що не один у боротьбі з хворобою.

«Я вже давно не виходив із дому, не був на вулиці, не мав змоги побачити сонця».

Коли Юрію потрібно було пройти обстеження, соціальна працівниця Ольга звернулася по допомогу в міську організацію Українського Червоного Хреста. За попередньою домовленістю волонтери Мирноградської ланки загону швидкого реагування Українського Червоного Хреста допомогли дістатися Юрію до лікарні на обстеження.

«Ви робите неймовірно важку і важливу справу водночас. Ніколи й не за яких обставин не розчаровуйтеся, не піддавайтеся поразкам, а головне — не здавайтеся!», так свою вдячність висловив Юрій.

Ці слова людини, яка продовжує боротьбу з туберкульозом, надихають нас, на щоденну роботу – допомагати людям.

Матеріал: Альянс громадського здоровʼя.

Share this post