Команда Українського Червоного Хреста в Сумській області зміцнила свій потенціал у сфері захисту, гендерної рівності та інклюзії, а також безпеки

Команда Українського Червоного Хреста в Сумській області зміцнила свій потенціал у сфері захисту, гендерної рівності та інклюзії, а також безпеки

На початку травня 2024 року відбувся черговий тренінг з питань захисту, безпеки, ґендеру та інклюзії (ЗГІ) для працівників та волонтерів кількох відділень Українського Червоного Хреста Сумської області. Дводенний тренінг провели Кристина Гордієнко, спеціаліст з питань захисту та безпеки відділу УЧХ, та Сіні Рамо, делегат з питань захисту та гендерної рівності Шведського Червоного Хреста в Сумах.

Загалом 24 учасники поглибили свої знання та навички з основних питань захисту, гендеру та інклюзії в гуманітарному реагуванні, включаючи ключові концепції, підхід до ЗГІ в Міжнародному Русі Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, мінімальні стандарти ЗГІ в надзвичайних ситуаціях, а також те, як і навіщо проводити аналіз ЗГІ для виявлення прогалин, підвищення якості та ефективності діяльності ТЧХУ та посилення значущої інклюзії.

За допомогою практичних, інтерактивних вправ і тематичних досліджень учасники дізналися, як застосовувати стандарти ЗГІ щодо гідності, доступу, участі та безпеки у різних секторальних заходах, а також про підходи, орієнтовані на постраждалих від гендерно-зумовленого насильства (ГЗН). Зокрема про те, як надавати першу психологічну допомогу постраждалим, які повідомляють про насильство.

“На цьому тренінгу я отримала багато нової інформації та навичок. Особливо мені сподобалося дізнатися про мінімальні стандарти ЗГІ та принципи ГДУБ, а також про те, як працювати з людьми в інклюзивний спосіб. Після цього тренінгу я планую впроваджувати ці принципи на практиці та інтегрувати їх у тренінги, які я проводжу з мінної безпеки та інформування”, – каже Єлизавета Кисельова, фахівець з мінної безпеки з м. Шостка, Сумська область.

“Було цікаво дізнатися про захист і зрозуміти різні форми насильства та експлуатації, з якими можуть стикатися люди, і як ми можемо допомогти. Також важливо було дізнатися більше про гендерну рівність, різницю між статтю та гендером, гендерні ролі та норми, а також про стандарти ГДУБ. У домашньому догляді ці стандарти є критично важливими з точки зору того, як ми спілкуємося з вразливими людьми та як ми забезпечуємо гідність і безпеку в нашій роботі”, – говорить Людмила Даниленко, координаторка домашнього догляду в Сумській області.

Протягом 2023 та початку 2024 років відділ ЗГІ Українського Червоного Хреста провів кілька навчальних семінарів для персоналу та волонтерів онлайн, а також у формі очних тренінгів у Чернігівській, Львівській, Київській, Закарпатській, Сумській та Кіровоградській областях. Крім того, на 2024 рік заплановано також запровадження онлайн-модуля для забезпечення ширшого доступу персоналу та волонтерів до можливостей покращити свої навички та знання з цих критично важливих тем.

Share this post