Сьогодні 70 років Гаазькій конвенції, яка регламентує захист культурних цінностей під час війни

Сьогодні 70 років Гаазькій конвенції, яка регламентує захист культурних цінностей під час війни

Гаазька конвенція — це міжнародний договір, що зобов’язує держави охороняти культурну спадщину та визначає обов’язки сторін конфлікту щодо захисту культурних об’єктів під час війни. Ця конвенція є частиною системи норм МГП.

Однак, попри існування таких міжнародних конвенцій, війни продовжують ставити під загрозу культурну спадщину. Наразі відомо про численні випадки руйнування історичних пам’яток у зоні військових дій, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

30 квітня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон про приєднання України до Другого протоколу Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Зокрема, у рамках Комісії з Міжнародного гуманітарного права існує робоча група, призначена для захисту культурних цінностей під час воєнних конфліктів. Український Червоний Хрест активно підтримує роботу цієї комісії, яка впроваджує розробку стратегій та планів дій для ефективного захисту культурних об’єктів під час конфліктів.

Конвенція передбачає використання спеціального захисного знака. Це щит, загострений знизу, розділений на чотири частини синього та білого кольору. Цей знак наносять на обʼєкти культурних цінностей і означає посилений захист.

Війна в Україні стала яскравим прикладом того, як бойові дії можуть загрожувати культурним цінностям. За останні роки у багатьох містах та селах України зруйновано та пошкоджено пам’ятки архітектури, музеї, церкви та інші об’єкти культурної спадщини.

Тому дуже важливо, щоб всі сторони дотримували міжнародного гуманітарного права.

 

Share this post