Який вплив на психічне здоров’я населення України має війна? Та кому надаватиме підтримку  Український Червоний Хрест

Який вплив на психічне здоров’я населення України має війна? Та кому надаватиме підтримку  Український Червоний Хрест

«За даними Міністерства охорони здоров’я України, понад 15 000 000 людей в Україні потребуватимуть різних видів послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП). Тож питання полягає в тому, як забезпечити доступ до цих послуг і якісно подбати про психічне здоров’я всіх цих людей» – зазначила керівник департаменту реабілітації та підтримки Українського Червоного Хреста Анна Діденко.

Багато хто знає фразу: “Не буває здоров’я без психічного здоров’я”. Але що це означає насправді? Як підтримувати психічне здоров’я, коли потреби зростають так швидко, а кількість людей, які потребують підтримки, різко збільшилася за останні два роки?

Восени 2023 року Український Червоний Хрест спільно з Данським Червоним Хрестом провели оцінку потреб у сфері ПЗПСП у різних регіонах України, згідно якої допомоги потребують різні категорії населення. Основними викликами є великий масштаб потреб і умови невизначеності. І спільно з партнерами ми робимо все можливе, щоб своєчасно та ефективно на них реагувати.

Ми маємо дуже багато людей з різними потребами. З одного боку, діти стикаються з проблемами соціалізації, через що можуть уникати участі в активностях, відмовляються розмовляти з однолітками не відходять від батьків тощо. Дорослі, як і діти, мають ознаки тривоги та депресії, а також відчувають  невпевненість у завтрашньому дні. Люди, які вимушено покинули власні домівки, мають труднощі з адаптацією на новому місці та не можуть визначити, залишитися їм чи повернутися, а часто немає куди повертатись, бо будинки були зруйновані. В той самий час люди похилого віку відчувають самотність і відсутність підтримки від близьких. Батьки часто мають проблеми в спілкуванні зі своїми дітьми, а ветерани та їхні сім’ї потребують допомоги в адаптації до нової реальності і поверненні до цивільного життя. Варто зазначити, що за даними Міністерства ветеранів України, ветеранська спілка в Україні буде однією з найбільших у світі і складатиме більше 4,5 мільйонів ветеранів разом з членами сімей. Їхня підтримає має стати одним із пріоритетних напрямків

Разом з існуючими високими потребами, війна в країні все ще триває. Тому, з одного боку Український Червоний Хрест знаходиться на стадії реагування в одних регіонах і в той самий час будує сталу систему надання послуг та працює над відновленням в інших регіонах. Проте, навіть під час довгострокового планування чи відновлення ми завжди повинні бути готові до надзвичайних ситуацій, оскільки не знаємо, чого очікувати далі та де станеться наступна ракетна атака на українських громадян та інфраструктуру.

Потреби у сфері ПЗПСП не є чимось стабільним, для різних груп вони можуть відрізнятися та змінюватися. Люди, які не потребують підтримки зараз, можуть потребувати її через кілька тижнів або місяців. А для декого механізми подолання труднощів, які працювали раніше, можуть не спрацювати зараз. Отже, підтримка має ґрунтуватися на поточних потребах мешканців України, а ми повинні бути гнучкими, щоб швидко реагувати та змінювати нашу підтримку відповідно до цих потреб.

Share this post