У Вінницькій області триває пілотування послуги соціальної адаптації ветеранів та їхніх родин Міністерства соціальної політики України спільно з Українським Червоним Хрестом

У Вінницькій області триває пілотування послуги соціальної адаптації ветеранів та їхніх родин Міністерства соціальної політики України спільно з Українським Червоним Хрестом

У рамках пілотування послуги соціальної адаптації ветеранів та їхніх родин на базі одного із рекреаційних закладів Вінницької області відбувся другий заїзд учасників проєкту. За підтримки Українського Червоного Хреста 12 родин ветеранів протягом тижня мали можливість покращити свій фізичний та емоційний стан, поспілкуватись з психологами, фахівцями соціальної роботи та волонтерами напрямку психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Ключова мета програми – забезпечення умов для повернення родини ветерана до цивільного життя, допомоги родині взаємодіяти із врахуванням викликів війни та завершення військової служби Ця діяльність в області можлива завдяки співпраці із Вінницькою обласною військовою адміністрацією та Міністерством внутрішніх справ України.

Пілотування послуги передбачає роботу з профільними спеціалістами, а також групові та індивідуальні заняття для дорослих та дітей. Зокрема, це групові зустрічі з психологами направлені на ознайомлення членів родини з реакціями на бойовий стрес, поранення та вплив таких подій на сімейні відносини; участь у сімейних заходах, психосоціального спрямування, метою яких є зміцнення родинних стосунків; фізичні активності, відпочинок та спілкування “рівний-рівному”. Таким чином тестується проєкт Державного стандарту послуги соціальної адаптації ветеранів та членів їхніх сімей, до якого будуть включені позитивний досвід та практики, отримані під час пілотування даної програми.
До участі у програмі були залучені демобілізовані військові разом з родинами.

Нагадаємо, що перший такий пілотний заїзд учасників відбувся у січні цього року. Тоді завдяки підтримці Українського Червоного Хреста у співпраці з Міністерством внутрішніх справ України, Вінницьким обласним центром соціальних служб та Вінницькою обласною військовою адміністрації до проєкту долучилось також 12 родин ветеранів. Ми отримали позитивні відгуки від учасників, які зазначили, що це був підтримуючий простір із повагою та гідним ставленням до кожного.

Share this post