Презентація Лонгітюдного дослідження біженців з України та осіб, що повернулися, 2022-2024

Презентація Лонгітюдного дослідження біженців з України та осіб, що повернулися, 2022-2024

Більше половини опитаних біженців у Польщі продовжують стикатися з нагальними потребами (житло, продукти харчування) та фінансовими труднощами. З січня по грудень 2023 року п’ята частина досліджуваних домогосподарств (22%) виїхала з Польщі, і серед них більшість повернулися в Україну (18%).

Ці висновки, а також причини повернення біженців з лонгітюдного дослідження, яке організація IMPACT проводить з березня 2022 року за підтримки Українського Червоного Хреста, були представлені під час заходу «Поточна ситуація та перспективи біженців з України: від реагування на надзвичайні ситуації та захисту до повернення та (ре)інтеграції».

Прагнення повернутися в Україну залишається домінуючим серед українців, які залишаються в Польщі, причому багато хто висловлює бажання повернутися в Україну в майбутньому (70%). Тим не менш, переважна більшість, а саме 88% планують залишитися в країні, в якій вони перебувають, орієнтовно ще на 6 місяців.

Незважаючи на те, що значна частина біженців вирішила повернутися в Україну, війна, що триває, робить це повернення небезпечним. 📈Станом на початок 2024 року приблизно 6,2 мільйона біженців з України залишаються у різних країнах світу, більшість з них шукають захисту в Європі.

Зазначимо, що з березня 2022 року IMPACT прагне зрозуміти досвід тих, хто виїхав за кордон у відповідь на ескалацію бойових дій в Україні, патерни мобільності, траєкторії інтеграції та наміри повернутися біженців та тих, хто повертається. Поточне дослідження дає зрозуміти, як ці фактори змінюються з часом. Для цього, щомісяця IMPACT проводить телефонне опитування 5 000 респондентів — біженців та тих, хто повертається.

Наразі дослідження фінансується USAID та IFRC (попередні раунди фінансувалися Бельгійським Червоним Хрестом, Німецьким Червоним Хрестом та Save the Children), а також підтримується та проводиться у партнерстві з Українським Червоним Хрестом.

Ознайомитися з дослідженням можна тут.

Share this post