Український Червоний Хрест долучився до проведення виїзного семінару для ветеранів та їхніх сімей в рамках пілотування послуги соціальної адаптації Міністерства соціальної політики України

Український Червоний Хрест долучився до проведення виїзного семінару для ветеранів та їхніх сімей в рамках пілотування послуги соціальної адаптації Міністерства соціальної політики України

12 сімей військових ветеранів протягом 7 днів взяли участь у пілотній програмі від Міністерства соціальної політики України, до проведення якої долучився Український Червоний Хрест. Програма проводилась в рамках реалізації першого етапу послуги соціальної адаптації на базі одного із рекреаційних закладів Вінницької області.

Основне завдання цього етапу пілотування послуги – створити безпечне середовище, де можна отримати необхідну підтримку та нові знання, а також навчитись краще взаємодіяти сім’ї між собою, зрозуміти потреби кожного члена сім’ї, а також взаємодіяти з іншими родинами. У заході взяли участь демобілізовані військові Національної гвардії України та Збройних сил України, які на момент включення до програми не мають гострих станів та мали активний досвід участі у бойових діях, а також їх партнерки/партнерки та діти.

Програма передбачала поєднання фізичних активностей, індивідуальної та групової психосоціальної та психологічної роботи, відпочинку та навчання, та реалізація програми відповідно до проекту Державного стандарту послуги соціальної адаптації ветеранів та членів їхніх сімей. Команда Українського Червоного Хреста спільно з фахівцями Вінницького обласного центру соціальних служб забезпечила повний супровід, від базової підтримки до психологічних послуг, психоедукаційні сесії (інформування про те, як потурбуватись про себе та близьких в умовах невизначеності), заняття для дітей, дружин та всіх членів сімей разом,   Окрім того, соціальні працівники мали змогу під час заїзду оцінити індивідуальні потреби кожного ветерана і запланувати їх подальший супровід у громадах.

Під час заїзду заходи проводили співробітники Українського Червоного Хреста та фахівці соціальної служби, які попередньо пройшли тренінг, розроблений Українським Червоним Хрестом в рамках реалізації програми послуги соціальної адаптації. Заїзд став можливим за сприяння Вінницької обласної військової адміністрації та Міністерства внутрішніх справ України.

Нагадаємо, що соціальна адаптація ветеранів – це процес повернення ветерана до цивільного життя, демобілізації на попереднє або нове місце проживання; прийняття соціокультурних цінностей та норм середовища; налагодження стосунків з іншими людьми. Для членів родини  ветеранів дана послуга дає можливість краще зрозуміти потреби як свої, так і партнера, навчитись надавати необхідну підтримку.

Share this post