Український Червоний Хрест долучився до впровадження послуги соціальної адаптації Міністерства соціальної політики України

Український Червоний Хрест долучився до впровадження послуги соціальної адаптації Міністерства соціальної політики України

Міністерство соціальної політики запускає пілотування проєкту послуги соціальної адаптації для ветеранів та членів їх сімей.

Дана послуга буде складатися з двох етапів: програма соціального відновлення в санаторному чи рекреаційному закладі і соціальний супровід у громаді. В рамках розробки стандарту цієї послуги Український Червоний Хрест співпрацює разом з Міністерством соціальної політики України для пілотування та розробки першого етапу, а саме – проведення заходів програми соціального відновлення у рекреаційних закладах. Цей етап передбачає підготовку команди фахівців, яка буде надавати послугу, супровід та підтримку команди, створення програми проведення соціального відновлення в рекреаційному закладі на кожен день та безпосереднє здійснення заїзду ветеранів та їх сімей.

Першочергово Український Червоний Хрест розробив програму підготовки мультидисциплінарної команди, яка буде здійснювати ці заходи на першому етапі. Вже 11-15 грудня відбувся перший пілотний тренінг у Вінниці, в якому взяли участь фахівці мультидисциплінарної команди (фахівці з соціальної роботи, психологи), волонтери й співробітники Українського Червоного Хреста, та працівники Вінницького обласного центру соціальних служб.

Під час тренінгу спільними зусиллями новоствореної мультидисциплінарної команди була допрацьована програма соціального відновлення в рекреаційному закладі. І в новому 2024 році Український Червоний Хрест здійснить пілотні заїзди для ветеранів та їх сімей. Мультидисциплінарна команда – це група фахівців різних спеціальностей, які надають реабілітаційні послуги соціально відновлення людини.

Основне завдання заїздів – створити безпечне середовище, де можна отримати необхідну підтримку та нові знання, а також навчитись краще взаємодіяти сім’ї між собою, зрозуміти потреби кожного члена сім’ї, а також взаємодіяти з іншими родинами. Окрім того, соціальні працівники матимуть змогу під час заїзду оцінити індивідуальні потреби кожного ветерана і запланувати їх подальший супровід у громадах.

Відзначимо, що соціальна адаптація ветеранів – це процес повернення ветерана до цивільного життя, демобілізації на попереднє або нове місце проживання; прийняття соціокультурних цінностей та норм середовища; налагодження стосунків з іншими людьми. Для членів родини ветеранів дана послуга дає можливість краще зрозуміти потреби як свої, так і партнера, навчитись надавати необхідну підтримку.

Загалом Український Червоний Хрест спільно з Міністерством соціальної політики України пілотуватиме програму підготовки фахівців, програму виїзних сесій ветеранів з родинами, а також проведе чотири пілотних виїзди.

Share this post