Всесвітній день психічного здоров’я: психічне здоров’я – універсальне право людини

Всесвітній день психічного здоров’я: психічне здоров’я – універсальне право людини

Щороку 10 жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров’я, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до цієї сфери. Згідно даних звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я про психічне здоров’я за 2022 рік, кожна восьма людина в світі живе з психічним розладом. Наразі багато мешканців України знаходяться у постійному стані стресу, що також в подальшому може призвести до проблем з психічним здоров’ям. Щоб запобігти цьому, варто вже зараз потурбуватись про себе та близьких.

Всесвітня федерація психічного здоров’я (ВФПЗ) оголосила “Психічне здоров’я – універсальне право людини” темою цього року. Фокус Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, окрім офіційної теми, зосереджений на стигмі щодо психічних захворювань. Стигма може призвести до соціальної ізоляції та дискримінації, які можуть негативно впливати на всі сфери життєдіяльності та порушувати права людини з психічними розладами.

Що варто знати про психічне здоров’я, як подолати стигму та як потурбуватись про себе й близьких, щоб попередити розвиток проблем з психічним здоров’ям:

  • Психічне здоров’я – частина нашого життя. Проблеми з психічним здоров’ям є природними, як і проблеми з фізичним здоров’ям. І пошук підтримки – це право кожної людини.
  • Психічне здоров’я так само важливе, як і фізичне: воно є невід’ємною частиною загального добробуту. Так само, як при фізичних захворюваннях, люди мають право звертатися по допомогу при проблемах з психічним здоров’ям.
  • Стигма може виникати через хибні уявлення і багато людей досі вважають, що психічна хвороба – це ознака слабкості. Проте звернення по допомогу при проблемах з психічним здоров’ям – це турбота про себе та особистий вибір людини.
  • Страх осуду, дискримінації та соціальної ізоляції часто змушує людей приховувати проблеми і відкладати звернення за професійною допомогою. Розмови про психічне здоров’я допомагають позбутися сорому і заохочують людей шукати підтримки у близьких і фахівців.
  • Проблеми з психічним здоров’ям не є провиною людини. Варто пропагувати співчуття і підтримку тим, хто переживає важкі часи.
  • Одужання починається з розуміння: стигма може заважати людям говорити про свої проблеми з психічного здоров’ям з друзями, родиною чи колегами. Це може призвести до погіршення її стану. Тому варто розуміти та підтримувати людину на шляху до одужання.
  • Слова мають значення: обирайте слова, які виражають співчуття та емпатію до людей з проблемами психічного здоров’я.
  • Створюйте спільноти підтримки: стигма, пов’язана з психічним здоров’ям, впливає не лише на добробут людини, а й на її соціальні стосунки, освіту, можливості працевлаштування та доступ до охорони здоров’я. Необхідно створити безпечне середовище для таких людей. Сім’ї, робочі місця, школи та онлайн-платформи можуть сприяти формуванню культури розуміння та турботи.
  • Зробіть турботу про себе пріоритетом, адже вона має виняткове значення для підтримання психічного здоров’я. Завжди потрібно знаходити час для фізичних вправ, хобі та спілкування з близькими.
  • Турбота про тих, хто надає допомогу: важлива також підтримка тих, хто здійснює догляд за людьми з проблемами психічного здоров’я.
  • Це стосується кожного: проблеми з психічним здоров’ям можуть торкнутися людей незалежно від віку, статі, етнічної приналежності чи соціально-економічного статусу. Тому варто ставитись до цього з розумінням.
  • Мільйони людей по всьому світу стикаються з проблемами психічного здоров’я. І звернення по допомогу – це прояв мужності, який веде до розуміння та поваги до таких людей.

Ресурси:

  1. Веб-сайт Американської психіатричної асоціації
  2. Кампанія ВООЗ проти стигми

Share this post