Новий проєкт для підтримки психічного здоровʼя людей

Новий проєкт для підтримки психічного здоровʼя людей

Команда Департаменту реабілітації та підтримки Товариства Червоного Хреста України спільно з Данським Червоним Хрестом розпочала впровадження нового проекту – надання групового та індивідуального консультування, а також проведення психоедукаційних сесій для населення, що постраждали через війну в Україні. Проєкт реалізується в рамках Національної програми з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованої Першою Леді України Оленою Зеленською. Мета – допомогти людям подолати стрес, пережити наслідки кризових подій, запобігти розвитку психічних розладів, отримати доступ до якісної підтримки.

Психоедукаційні сесії чи психоедукація – це надання людям повної достовірної інформації про те, як самостійно подолати стрес в умовах невизначеності, та в яких випадках необхідно звернутися за допомогою до фахівця. Адже наші консультанти надаватимуть тільки базову підтримку, тобто в тих випадках, коли людина сама здатна впоратись зі стресом. Також під час сесії, за бажанням, людина зможе висловити емоції після пережитих подій.

Програма стартувала в Дніпрі з п’ятиденного тренінгу з консультування для майбутніх консультантів ТУЧХ та психологів з Миколаєва, Запоріжжя й Дніпра. Завдяки тренінгу учасники змогли оновити існуючі та отримати нові знання й навички щодо проведення консультативних сесій на тему психічного здоров’я. Окрема увага була приділена темам, які стосуються випадків, пов’язаних із сексуальним та гендерним насиллям або ризикам для життя людини.

Досвідчені тренерки Bethan McEvoy та Ольга Мохна з Данського Червоного Хреста, а також колеги з напрямку психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Українського Червоного Хреста Ден Гуменний та Наталія Яроцька підготували першу команду консультантів, яка вже розпочала діяльність. В Дніпрі проведено першу сесію для людей похилого віку.

Share this post