Офіційна позиція щодо незаконної діяльності білоруського Червоного Хреста на тимчасово окупованих територіях України

Офіційна позиція щодо незаконної діяльності білоруського Червоного Хреста на тимчасово окупованих територіях України

❗️Офіційна позиція щодо незаконної діяльності білоруського Червоного Хреста на тимчасово окупованих територіях України.

Товариство Червоного Хреста України категорично засуджує дії білоруського Червоного Хреста щодо їхньої діяльності на тимчасово окупованих територіях України, зокрема в Луганській та Донецькій областях.

Це обумовлено тим, що на національному телеканалі «Білорусь 1» зʼявився сюжет «ДІТИ ВІЙНИ»/«ДЄТІ ВОЙНИ», де генеральний секретар білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов/Дмітрій Шевцов відвідав з нібито гуманітарною місією тимчасово окуповані території України, а саме Маріуполь, Сєверодонецьк й Лисичанськ.

У даному сюжеті генеральний секретар наголошує на активній участі білоруського Червоного Хреста в депортації дітей з територій України.

Крім того, напередодні оприлюднення сюжету з’явилась інформація у телеграм-каналах про попередні поїздки Шевцова на тимчасово окуповані українські території, де він був в камуфляжі та з шевроном з символом “Z” на рукаві.

Вище зазначені дії підтверджують свідому позицію білоруського Червоного Хреста щодо підтримання політики викрадання дітей та легалізації агресії рф проти України. Це свідчить не лише про умисне ігнорування організацією своїх статутних зобов’язань в рамках Міжнародного Руху, а й про вчинення нею серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.

Ми закликаємо Міжнародну Федерацію Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Міжнародний Комітет Червоного Хреста й усі національні товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця засудити участь білоруського Червоного Хреста в депортації українських дітей та їхніх дій в межах міжнародно визнаних державних кордонів України й розглянути питання щодо виключення білоруського Червоного Хреста із Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Share this post