Більше 220 000 людей отримали психосоціальну підтримку від Червоного Хреста України

Більше 220 000 людей отримали психосоціальну підтримку від Червоного Хреста України

Підтримка психічного здоров’я так само потрібна та важлива, як і турбота про фізичний стан людини. Адже від неї залежить самопочуття людини та її здатність справлятись із кризовими подіями у житті. Від початку повномасштабного збройного конфлікту в Україні за оцінками ООН близько 17 мільйонів населення постраждало, з яких більше 4,5 мільйонів людей потребує допомоги в сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП). Кількість та різноманітність звернень та потреб в сфері ПЗПСП від початку збройного конфлікту значно зросла.

Співробітники та волонтери Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ) роблять все можливе, щоб забезпечити надання необхідної підтримки населенню, яке постраждало від конфлікту, адже вчасна та якісно надана базова психосоціальна підтримка та перша психологічна допомога попереджає виникнення серйозних проблем із психічним здоров’ям чи розвиток психічних розладів в подальшому. Для дітей проводяться рекреаційні заходи та заняття з елементами творчості в місцях компактного проживання, обладнаних просторах дружніх до дітей, в приміщеннях ТЧХУ та інших місцях. Для дорослих також проводяться психоедукаційні сесії та сімейні заходи. Окрім того, в ТЧХУ працює лінія психологічної підтримки (0 800 333 161) та інформаційний центр (0 800 332 656), на яких працюють досвідчені психологи, котрі можуть надати підтримку та проконсультувати. Також волонтери ТЧХУ надають додатково першу психологічну допомогу населенню під час видачі гуманітарної допомоги, під час роботи медичних мобільних бригад, при евакуації та проводять заходи з метою психосоціальної підтримки.

Всього з 24 лютого до 30 вересня 2022 року було здійснено:

  • 3 465 заходів було проведено з метою підтримки отримувачів допомоги, а також співробітників/волонтерів ТЧХУ.
  • 32 500 дітей отримали психосоціальну підтримку під час участі в заходах.
  • Було обладнано 72 простори дружні до дитини в місцях компактного проживання, приміщеннях ТЧХУ та офісах партнерських організацій.
  • Більше 10 000 людей отримали першу психологічну допомогу чи базову психосоціальну підтримку під час евакуації, видачі гуманітарної допомоги, в пунктах транзиту, під час проведення соціальних заходів.
  • 135 000 людей отримали набори з психосоціальної підтримки. Це 45 000 родин з дітьми, що вимушено покинули власні домівки, і ті, які проживають в місцях, що сильно постраждали в результаті бойових дій. Набори укомплектовано іграми, іграшками, матеріалами для творчості. Вони допоможуть підтримати дітей та відволікти їх від кризових подій, а також провести спільно час з батьками.
  • 18 492 учасники тренінгів/вебінарів підвищили обізнаність про надання першої психологічної допомоги, стрес, реакції на стрес та методи справляння з ним: 2 492 – офлайн та 16 000 – онлайн (в тому числі, соціальні працівники, шкільні вчителі, служби першої лінії реагування тощо).
  • 1 241 співробітників та волонтерів ТЧХУ пройшли навчання з надання першої психологічної допомоги та психосоціальної підтримки.
  • 2 161 співробітники та волонтери ТЧХУ отримали психосоціальну підтримку під час участі в групах з метою підтримки, формальних/неформальних зустрічах, звернення за психологічною консультацією на гарячу лінію.
  • Близько 8 000 людей отримали психологічну підтримку під час спілкування з психологами медичних мобільних бригад та під час звернення на лінію психологічної підтримки або інформаційний центр ТЧХУ.

Наразі діяльність напрямку психосоціальної підтримки ТЧХУ впроваджується у 16 областях України: Закарпатській, Чернівецькій, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Київській, Закарпатській, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Харківській, Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській та місті Києві. А до кінця 2022 року кількість регіонів збільшиться до 20.

Наша головна задача – надати психосоціальну підтримку або першу психологічну допомогу кожній людині, яка переживає стрес та не здатна з ним впоратися самостійно; допомогти знизити рівень емоційної напруги, відновити почуття безпеки, знайти способи підвищення стійкості до стресу в подальшому, покращити емоційний стан та потурбуватися про благополуччя близьких. І наразі, охоплюючи навіть найвіддаленіші регіони України, ми робимо все можливе, щоб потурбуватися про психічне здоров’я як населення, так і команди ТЧХУ, а також представників організацій, які допомагають іншим.

Share this post