Представники Товариства Червоного Хреста України взяли участь у Щорічному форумі Європейської мережі з психічного здоров’я і психосоціальної підтримки в Нідерландах

Представники Товариства Червоного Хреста України взяли участь у Щорічному форумі Європейської мережі з психічного здоров’я і психосоціальної підтримки в Нідерландах

З 30 вересня по 2 жовтня у місті Роттердам проводився щорічний форум Європейської мережі з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП), організатором якого цьогоріч виступив Нідерландський Червоний Хрест.

У форумі брали участь представники Національних товариств з 28 європейських країн, а також представники Японського Червоного Хреста, Азербайджанського Півмісяця та Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Темою цьогорічного форуму була «Розбудова стійкості молоді під час кризових подій», який проводився з наступними цілями:

  • обмін думками про психосоціальні потреби молоді в Європі та Центральній Азії;
  • огляд діяльності національних товариств і моделі інтеграції програм та заходів з підвищення стійкості молоді у свою діяльність;
  • обмін передовою практикою та отриманими уроками при наданні послуг психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Особлива увага була приділена потребам молоді у зв’язку із повномасштабним міжнародним збройним конфліктом між Росією та Україною, викликами які пов’язані із змінами клімату, впливом пандемії COVID-19 та іншими кризами. Також, увага була приділена емоційному та психологічному стані молоді, яка дуже часто перебуває 24/7 в онлайн-спілкуванні, що призводить до «невидимості» цієї категорії людей у суспільстві і труднощів у виявленні їх потреб. Вплив соціальних мереж і життя в інтернеті, яке дуже часто супроводжується великою кількістю дезінформації та хейту ми можемо часто недооцінювати, проте потрібно шукати шляхи додаткової підтримки молоді онлайн, а також активнішого її включення у життя громад. Під час проведення форуму також були обговорені нові ідеї та кращі практики надання підтримки для молоді і залучення її до прийняття рішень.

У рамках форуму представниками Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ) було представлено інформацію щодо реагування та покриття потреб людей в Україні, які постраждали від збройного конфлікту. Наразі співробітники і волонтери ТЧХУ проводять заходи з психосоціальної підтримки для дітей, дорослих, сімей, людей похилого віку 15 регіонах України та в м. Києві. Окрім того, волонтери, які пройшли навчання з першої психологічної допомоги та психосоціальної підтримки, допомагають людям при евакуації та під час видачі гуманітарної допомоги, а також проводять навчання для населення з надання першої психологічної допомоги, як офлайн так і онлайн. 

Досвід ТЧХУ у сфері розвитку послуг та надання психосоціальної підтримки є безцінним, адже кількість послуг, регіонів та людей, яким наразі надається підтримка, зросли в 4-5 разів в порівняні з 2021 роком. Це все стало можливим завдяки людям, які самовіддано працюють в ТЧХУ задля допомоги іншим. Досвід України є прикладом для багатьох інших національних товариств, як можна налагоджувати роботу під час дуже складних надзвичайних ситуацій чи військових конфліктів задля допомоги постраждалому населенню. 

Участь у форумі допоможе налагодити кооперацію у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки між ТЧХУ та іншими національними товариствами, а також посилити свою роль у Європейській мережі, зробити внесок у її розвиток та більш активно ділитись кращими практиками впровадження психосоціальної підтримки в Україні.

Share this post