Робота Загону швидкого реагування Червоного Хреста України на Донеччині очима кореспондента

Робота Загону швидкого реагування Червоного Хреста України на Донеччині очима кореспондента

Населені пункти Донецької області продовжують нещадно обстрілюватися, руйнуються житлові будинки та цивільна інфраструктура. Вижити тим, хто лишається там, допомагають волонтери Товариства Червоного Хреста України.

Кореспондент “Апострофу” провів три дні у гуманітарній місії Товариства Червоного Хреста України у Донецькій області та показав насичені будні волонтерів.

Загін швидкого реагування Національного комітету Товариства Червоного Хреста України проводить волонтерську місію на передніх рубежах Донецької області. Місія працює над доставкою гуманітарної допомоги, продуктів та медикаментів у найнебезпечніших містах, де все ще залишається багато людей, яким нікуди виїхати. Також волонтери виконують запити щодо евакуації місцевого населення на більш безпечніші території та транспортують пацієнтів, літніх людей з місць, що регулярно піддаються обстрілам.

Перший день – вирішення побутових проблем. Вода: в прифронтових містах часткова криза з водопостачанням, іноді перебої з електропостачанням, утруднена логістика на базах та складах гуманітарки. Також волонтери закладають мішками з піском останні вікна багатостраждальної бази Червоного Хреста у Слав’янську, яка місяць тому прийняла декілька ударів. На щастя, люди, які в момент ударів перебували на базі, не постраждали, чого не скажеш про деякі будівлі. Тепер волонтери Червоного Хреста України базуються в більш безпечному місці.

На другий день волонтери отримують запит на евакуацію цивільних з щільно обстрілюваного Бахмуту. Також туди ж завозять продуктові набори та медикаменти для тих нечисленних мешканців, що залишилися. Бахмут зараз – це справді небезпечна поїздка. За пару хвилин розвантаження машин було не менше 15 звуків вибухів, один з яких дуже гучний й поруч. Перекличка чи всі неушкоджені та команда сідає по машинам. Заїхали у двір багатоповерхівки, у під’їзді та підвалі будинку на команду волонтерів вже чекали люди з речами. Поки проводилася швидка посадка цивільних, волонтери встигли передати медикаменти людям, що залишилися. Швидко виїхали з міста. Як виявилось саме в цей день здійснювалася чергова спроба штурму міста, тому знаходитися тут довше було небезпечно для життя. Цивільних було направлено до більш-менш безпечного місця перебування.

Ще одна доба із Загоном швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України пройшла вже спокійно: побутові питання, доставка гуманітарних вантажів до та робота по облаштуванню захисту вікон будівель. Востанній день волонтери вивозять зі Слав’янська до Києва трьох котиків, яким вже знайдено нові домівки.

Джерело: Апостроф

Share this post