Догляд вдома: на Кіровоградщині Червоний Хрест України опікується сотнею людей

Догляд вдома: на Кіровоградщині Червоний Хрест України опікується сотнею людей

Купують продукти й ліки, прибирають у квартирі, платять за комунальні послуги і підтримують добрим словом – так соціальні працівники Товариства Червоного Хреста України допомагають своїм підопічним. З липня у Кіровоградській області реалізовують проєкт «Догляд вдома». Під опіку взяли сотню людей.

Про проєкт

За інформацією регіональної координаторки проєкту Товариства Червоного Хреста України «Догляд вдома» Світлани Бондарчук, до реалізації проєкту в Кіровоградській області задіяли 20 соціальних працівників:

Намагались максимально розширити регіональну географію: це Благовіщенське, Голованівськ, Мала Виска, Знам’янка, Онуфріївка, Олександрівка, Липняжка, Петрове”.

Допомогу надають безкоштовно людям трьох категорій, сказала Світлана Бондарчук:

Людям, які взагалі не рухаються, лежать постійно, друга категорія – які переміщуються за допомогою милиць чи інвалідного візка в межах квартири, третя категорія – які не можуть піти далеко скупитися”.

Запит, зі слів регіональної координаторки, перевищує можливості організації:

Тому що один соціальний працівник може взяти під опіку від одного до, максимум, дев’яти людей. З’явилось дуже багато переселенців, у багатьох літніх людей діти пішли на війну”.

Взяти під опіку можуть ще 90 людей.

Соціальна працівниця-переселенка

Лариса Сорока переїхала у Кропивницький з міста Соледар Донецької області. Влаштувалась на роботу в Товариство Червоного Хреста України. Її обов’язки – допомагати людям з інвалідністю та пенсіонерам:

Кому скупитись, кому потрібні ліки, кому допомогти в особистій гігієні. Іноді доводиться вирішувати соціальні питання і оплатити, наприклад, комунальні послуги”.

Жінка має п’ять підопічних, їх називає “мої дівчатка”:

Коли ми приїхали у Кропивницький, відгукнулись багато людей на наше горе. Тому мені дуже хотілось, щоб моя робота приносила користь. Вдома працювала вихователькою у дитячому садку. В мене такий контраст – від одно-трирічних дітей до моїх дівчаток поважного віку. Їхні щирі усмішки, побажання надають сил та енергії триматися”.

До підопічних приходить двічі-тричі на тиждень. Одна з них – 79-річна кропивничанка Любов Прудка. Її доньки живуть за кордоном. Розповіла, що рідних у місті не має:

“Їсти я сама готую, прибирати мені допомагають. А якщо десь скуплятись, то це Лариса Михайлівна, спасибі їй. І скупляється, і сміття виносить, і по дому допомагає, і в аптеку, і на пошту – скрізь допомагає”.

Та найголовніше, сказала пенсіонерка, це спілкування та підтримка.

Дані: Суспільне Кропивницький.

Share this post