Товариство Червоного Хреста України взяло участь у Скандинавській конференції з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки у надзвичайних і гуманітарних умовах

Товариство Червоного Хреста України взяло участь у Скандинавській конференції з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки у надзвичайних і гуманітарних умовах

Питання психічного здоров’я населення України стало надзвичайно актуальним від початку ескалації збройного конфлікту в країні. Велика кількість людей пережили кризові події, до яких не були готові.

Тому психічне здоров’я та психосоціальна підтримка (ПЗПСП) є невід’ємною частиною діяльності Товариства Червоного Хреста України.

Минулого тижня у Копенгагені відбулася дводенна конференція «Право людини, що залишилася позаду: Скандинавська конференція з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП) у надзвичайних та гуманітарних умовах», у якій взяла участь керівник відділу Психосоціальної підтримки Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Анна Діденко. Учасниками зустрічі стали відомі світові експерти у гуманітарній сфері ПЗПСП, дослідники, члени громадянського суспільства та ООН, спонсори й представники гуманітарних організацій Скандинавських країн Європи. В результаті була створена спільна резолюція учасників про подальші кроки у впровадженні і поширенні інформації про потребу у більшій підтримці психічного здоров’я та психосоціальній підтримці в усіх програмах реагування на надзвичайні ситуації, в період після кризової події та в довготривалій перспективі.

На конференції Товариство Червоного Хреста України представило роботу, а саме реагування та розвиток напрямку ПЗПСП в організації, як потенціал Товариства в наданні ПСП допомоги швидкому розгортанню діяльності та підтримці
постраждалого населення після ескалації збройного конфлікту в Україні. Також були представлені головні досягнення, труднощі та вивчені уроки, які мають взяти до уваги при плануванні реагувань на надзвичайні ситуації колеги з інших країн.

Робота Товариства Червоного Хреста України в напрямку ПЗПСП була високо оцінена міжнародною спільнотою, адже Товариство допомагало постраждалому населенню з перших днів ескалації збройного конфлікту, надаючи першу психологічну допомогу людям в дистресі, проводячи рекреаційні заняття для дітей, які залишили власні домівки, психоедукаційні сесії для дорослих, сімейні заходи, надаючи підтримку по телефону та створюючи простори дружні до дітей.

Окрім того, Товариство Червоного Хреста України проводить навчання з першої психологічної допомоги онлайн та офлайн для волонтерів і співробітників Товприства та для населення, зокрема для соціальних працівників, вчителів, поліції та представників організацій, які працюють з отримувачами допомоги. Команда напрямку психосоціальної підтримки робить все можливе, щоб допомогти дітям, дорослим, людям похилого віку та особам з інвалідністю та іншим вразливим верствам населення по всій Україні.

Увага міжнародної спільноти все більше прикута до питань психосоціальної підтримки та психічного здоров’я, і потреба підтримки в даному напрямку визнається як одна з ключових під час відновлення спільнот, які постраждали від надзвичайних ситуацій.

Share this post