30 серпня — Міжнародний день зниклих безвісти

30 серпня — Міжнародний день зниклих безвісти

Сьогодні, Товариство Червоного Хреста України нагадує про право членів родин зниклих безвісти знати про долю близьких – це одне з головних положень міжнародного гуманітарного права і прав людини. Воно діє незалежно від того, коли та за яких обставин людина зникла безвісти: під час війни, стихійного лиха чи під час міграції.

З початку війни, 24 лютого 2022 року, понад 7 тисяч осіб вважаються зниклими безвістями, згідно з офіційною заявою Уповноваженого у справах зниклих безвісти в Україні. І ця ситуація, на жаль, може погіршуватися.

Служба розшуку Товариства Червоного Хреста України, як частина Глобальної мережі з відновлення родинних зв’язків Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, наразі зосереджує свої зусилля на зборі інформації про втрачені звʼязки та зниклих безвісти. Першочергово звертається увага на осіб, які перебувають під захистом, згідно з Женевськими конвенціями, щоб підтримати органи влади України (включно з Національним інформаційним бюро України) виконувати свої обов’язки відповідно до МГП щодо розшуку осіб та зниклих безвісти. Вся інформація про зниклих безвісти збирається та передається до Центрального розшукового агентства, як надійного сховища інформації.

Щогодини за допомогою Глобальної мережі з відновлення родинних зв’язків Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з’ясовується доля/місцезнаходження одного зниклого безвісти.

Наразі до Глобальної мережі з відновлення родинних зв’язків входить 192 національних товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та 100 делегацій й місій Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Червоний Хрест України в Мережі представлений Службою розшуку.

Згідно статистики діяльності Глобальної мережі з відновлення родинних зв’язків Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця:

  • Щодня возз’єднуються 11 осіб зі своїми сім’ями;
  • Щогодини з’ясовується доля/місцезнаходження одного зниклого безвісти;
  • Щохвилини 4 родини отримують допомогу від Глобальної мережі.

З 24 лютого 2022 року вже понад 23 335 людей звернулися до Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, шукаючи або надавши інформацію про зниклих людей. Службою розшуку Товариства Червного Хреста України наразі оброблено 7 751 запитів щодо розшуку 8 740 осіб. Кількість відкритих справ на даний момент (включаючи з вже закритими та ще відкритими) – 2 774, у тому числі 1 241 справу відкрито Службою розшуку Товариства Червоного Хреста України.

Ми – поруч.

Share this post