«Чудово мати таку лікарню, яка допомагає таким людям, як ми», – поділилася Дарина, відвідуючи сервісний центр Червоного Хреста України в Ужгороді.

«Чудово мати таку лікарню, яка допомагає таким людям, як ми», – поділилася Дарина, відвідуючи сервісний центр Червоного Хреста України в Ужгороді.

17-річна Дарина з Донецька разом із мамою, бабусею, дідусем та молодшим братом скористалися послугами сервісного центру Товариства Червоного Хреста України та пройшли огляд у лікарів. Члени її родини мають хронічні захворювання, а на фоні пережитого стресу від негайної евакуації стан здоров’я тільки погіршився. Дізнавшись про центр від інших внутрішньо переміщених осіб родина вирішила обстежитися і отримати необхідне лікування для підтримки здоров’я.

Багато пацієнтів, які відвідують перший в Україні сервісний центр Товариства Червоного Хреста України, надходять із тимчасових притулків. Серед них 72-річний луганчанин Олександр Іванович. Він прийшов до медпункту для проведення лабораторного дослідження крові й УЗД.

«Єдине, що я можу сказати, це спасибі – я вдячний усім, хто піклується про нас».

Деякі лікарі та волонтери, які працюють у сервісному центрі, також постраждали від війни. Наприклад, лікарка Наталія Василівна, сімейний лікар з Донецька.

«Коли пацієнтів виписують, я кажу їм, що я внутрішньо переміщена особа, як і вони. Це допомагає їм розкритися у спілкуванні зі мною. Після цього вони більш відкрито говорять про свої проблеми», – розповіла лікарка. Щодня Наталія Василівна приймає від 15 до 20 пацієнтів. Найчастіше до неї звертаються пацієнти із хворобами серця, високим артеріальним тиском, алергічними реакціями.

«Багато пацієнтів також проявляють ознаки хронічного стресу і починають плакати, щойно відчувають моє співчуття», — додає вона.

У сервісному центрі також працюють психологи і волонтери, які надають психосоціальну підтримку усім потребуючим.

Дані: IFRC.

Share this post