Діяльність з психосоціальної підтримки в особливо складних регіонах

Діяльність з психосоціальної підтримки в особливо складних регіонах

Кількість регіонів, де впроваджується діяльність з психосоціальної підтримки (ПСП), постійно збільшується. Потреба в підтримці значно зросла з початком ескалації збройного конфлікту в Україні. Один з регіонів, де багато людей опинилися у складних умовах та потребують допомоги – Харківська область.

Про роботу команди з психосоціальної підтримки Харківської обласної організації Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ) розповіла регіональний координатор напрямку ПСП Данієла Ікім. Вона прийшла в команду у 2019 році як волонтер, свідомо обравши саме напрямок ПСП. У 2020 році через пандемію COVID-19 та карантин робота команди призупинилася. А влітку 2020 року Данієла вже як регіональний координатор разом з колегами відновила діяльність напрямку.

Від початку ескалації збройного конфлікту команда Харківської обласної організації Товариства Червоного Хреста України не зупиняла роботу. Замість запланованих тренінгів та стандартної діяльності видавалася гуманітарна допомога, приймалися дзвінки від людей, які потребували соціальної та психологічної підтримки. Майже цілодобово волонтери надавали населенню першу психологічну допомогу під час евакуацій, візитів до лікарень тощо. Змінювався також склад команди. Наразі в Харкові та області працюють 3 команди – це 16 волонтерів, які впроваджують діяльність з ПСП. Волонтери проводять заходи у волонтерському центрі та в одній зі шкіл Харкова, а також у Краснограді.

Мешканці Харківської області не тільки мають базові потреби (їжа, засоби особистої гігієни, одяг, ліки тощо), дехто залишився без житла та потребує тимчасового прихистку, а також психосоціальної підтримки через пережиті кризові події. Наразі щотижня першу психологічну допомогу (ППД) отримують люди під час евакуацій з небезпечних районів та у місцях компактного проживання (школи, дитячі садки, санаторії), а також під час видачі гуманітарної допомоги у населених пунктах в 5-15 км від лінії розмежування.

У кінці квітня – на початку травня, почалося навчання волонтерів та населення першій психологічній допомозі. Великий попит на тренінги є серед волонтерів, а також серед людей, що мешкають близько від лінії розмежування. У населення найбільшу зацікавленість викликав блок «Турбота про себе».

З травня в організації з’явилася традиція проводити волонтерські зустрічі. Це можливість познайомитися з колегами, відволіктися від того, що відбувається навколо, відпочити та емоційно розвантажитись. Також зараз практикується зміна діяльності, наприклад, волонтери кол-центру роздають гуманітарну допомогу або пробують себе у проведенні заходів з ПСП.

Розповідаючи, що найбільше мотивує до роботи, Данієла поділилася:

«Особисто мене завжди мотивує результат. Коли я бачу, як волонтери задоволені тим, що роблять, а бенефіціари вдячні за нашу роботу, розумію, що ми все вірно робимо!» – Також Данієла порадила іншим волонтерам, які тільки починають свою діяльність в ТЧХУ або в напрямку ПСП, – «ТЧХУ – це великий простір для особистого розвитку. Тут кожен може не лише допомогти іншим, а й розвинути свої навички, отримати знання та знайти нові знайомства. Сьогодні люди дуже потребують підтримки, тому всі волонтери трохи “ПСПшники”. Це і волонтери call-центру, які отримують дзвінки і мають заспокоїти маму, яка шукає сина, і ті, хто роздає гуманітарну допомогу та заспокоює отримувачів, і ті, хто супроводжує людей під час евакуації. Волонтерство – лише частина життя, від якої треба отримувати задоволення та наповнюватися. І головне, не приймати емоції на власний рахунок та турбуватися про себе».

Взагалі, кожен день для волонтерів Харківської обласної оргназації Товариства Червоного Хреста України – виклик, адже їм доводиться працювати в незвичайних, а іноді й небезпечних умовах. Деякі волонтери пережили переїзд або залишилися без майна, але постійно продовжують допомагати населенню та колегам. Кількість людей, яким потрібна допомога, щоденно росте, і команда напрямку психосоціальної підтримки робить все можливе, щоб допомогти їм!

Share this post