В Ужгороді працює сервісний центр Червоного Хреста України

В Ужгороді працює сервісний центр Червоного Хреста України

В Ужгороді працює сервісний центр Товариства Червоного Хреста України, де людям надають медичну, фармацевтичну, соціальну допомогу та консультації психолога.

Як і в багатьох містах західної України, система охорони здоров’я в Ужгороді перевантажена. Місто, яке розташоване поблизу кордону з Угорщиною та Словаччиною, різко зросло з 24 лютого 2022 року, і десятки тисяч людей шукають притулку.

Щоб допомогти забезпечити зростаючі медичні потреби новоприбулих та зменшити навантаження на місцеві медичні заклади, Товариство Червоного Хреста України відкрило тимчасовий сервісний центр надання медичної, психологічної та фармацевтичної допомоги в Ужгороді. Це перший такий центр, який вдалося відкрити в Україні за підтримки Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Фінського Червоного Хреста.

Центр надає безкоштовну медичну консультацію, де лікарі обстежують пацієнтів, проводять лабораторне та інструментальне обстеження, призначають лікування та видають за потреби безкоштовно медикаменти. Центр відкритий для всіх: як для членів місцевої громади, так і для внутрішньо переміщених осіб.

Лікарі-спеціалісти допомагають людям будь-якого віку з проблемами здоров’я. На місці працює фармацевт, який виписує ліки, і психолог, який надає консультації та психологічну підтримку.

«Найчастіше призначають медикаменти для лікування серця і артеріального тиску. Люди пережили сильні стресові ситуації, і це позначається на їхньому здоров’ї», – пояснює фармацевт Олеся Вербовська, яка працює в центрі разом із сестрою-близнючкою Оксаною.

«Людям доводилося поспіхом залишати домівки, тому вони не могли взяти з собою ліки, які вони приймають регулярно. Пацієнти вдячні, що у Червоному Хресті України можна отримати безкоштовно ліки».

Дані: IFRC.

Share this post