Реліз діяльності Червоного Хреста України станом на 17.03.2022

Реліз діяльності Червоного Хреста України станом на 17.03.2022

В умовах масштабної гуманітарної кризи в країни Червоний Хрест України вже допоміг понад 300 000 людям

Збройний конфлікт в Україні призвів до гуманітарної кризи такого масштабу, якого Європа не бачила десятиліттями. З початку загострення конфлікту, Товариство Червоного Хреста України почало допомагати людям по всій країні, орієнтуючись на характерні потреби у кожному регіоні.

  • Гуманітарна ситуація в Україні

Сьогодні, одні з найскладніших становищ залишаються на Сході України та в Чернігівській, Херсонській, Сумській й у Київській областях. Через обстріли мирного населення багато людей у цих регіонах залишилися без води, світла, газу, зв’язку та харчування. Багато людей живуть декілька діб у непідготовлених бомбосховищах та підвалах, де дуже сиро й холодно. Ці умови провокують розвиток різних хвороб. Населення потребує додаткової медичної уваги.

«Ситуація найбільше впливає на уразливі категорії населення. Люди з інвалідністю, люди із важкими захворюваннями або поранені, які перебувають у підвалах, але часто не мають додаткових запасів, таких як їжа, вода, медикаменти, і не можуть вибратися через обстріл та не мають мобільного зв’язку для того, щоб попросити про поміч», – наголошує Максим Доценко, генеральний директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста України.

Вплив збройного конфлікту масштабний. По всій країні перебої з газом, водою та постачанням продовольства. У зв’язку з сильними обстрілами цивільної інфраструктури сім’ям доводиться евакуюватися у пошуках безпечнішого місця. За даними Агентство у справах біженців (ООН) з 24 лютого кордон України перетнули понад 2 808 792 людини. Більшість тих, хто виїжджає з України – жінки та діти. Кількість внутрішньо переміщених осіб значно більше.

  • Потреби населення України

Наразі пріоритетними потребами Червоного Хреста України для населення є аптечки та комплекти для надання першої допомоги при травмах. Для людей, які опинилися заблокованими у бомбосховищах через обстріли, а також людей, які були вимушені покинути свої домівки, є гостра потреба у харчуванні, гігієнічних наборах, медичному лікуванні та речах першої необхідності. Крім того, Червоний Хрест України наголошує на важливості забезпечення безпеки цивільного населення, дотримання міжнародного гуманітарного права та працює у напрямку супроводу та допомоги людям, які були евакуйовані.

  • Червоний Хрест України допомагає по всій країні

Червоний Хрест Україні отримує тисячі різних запитів про допомогу кожного дня і намагається допомогти кожному, хто до нас звертається, за наявності ресурсів.

«Ми збираємо дані, та надаємо допомогу централізовано, працюючи через місцеві осередки Червоного Хреста, а також місцеву владу. На допомогу приходять спонтанні волонтери, число яких подвоїлося з початку конфлікту, і тепер ми маємо в наших лавах 6000 волонтерів Червоного Хреста Україні. Дякуємо всім волонтерам та співробітникам за їх потужну цілодобову роботу», – говорить Максим Доценко.

Волонтери та співробітники Червоного Хреста України продовжують працювати у різних напрямках – приймають заявки з розшуку людей, надають першу допомогу та першу психологічну допомогу. Також ми продовжуємо просвітницьку роботу з міжнародного гуманітарного права, мінній безпеці (охоплено 2000 людей), тренінги з першої допомоги (охоплено 42 тисячі людей).

Співробітники та волонтери передають ліки та медичні засоби до лікувальних закладів; доставляють гуманітарну допомогу в бомбосховища, лікарні, передають побутову техніку для допомоги постраждалому населенню, а також облаштовують місця для тимчасового перебування переміщених осіб.

Також, за необхідністю ми транспортуємо людей, які перебувають у важкому стані, до медичних закладів, а також перевозимо маломобільних людей з небезпечних місць до бомбосховищ.

За період з 24-го лютого Червоний Хрест України надав допомогу понад 300 000 людей.

  • Евакуація населення та робота Загонів швидкого реагування

З 24 лютого, було надано підтримку у вивезенні близько 58 200 людей з місць, де ведуться активні бойові дії — Енергодару, Сум, Харкова, Київської та Херсонської областей.

«Оскільки Червоний Хрест України не має самостійного мандату на організацію зелених коридорів та евакуації людей, ми приходимо на допомогу та вивозимо мирних людей за домовленістю з місцевою та державною владою з місць де проходять обстріли», – говорить Максим Доценко.

По датах, командою Загонів швидкого реагування (ЗШР) була надана допомога в вивезені людей:

▪️12.03 – з Микуличів та Немішаєве у супроводі Червоного Хреста України було евакуйовано 1200 осіб, з м. Буча – до 1000 людей.

▪️11.03 – було евакуйовано близько 1800 жителів м. Буча, а 9 березня було евакуйовано понад 48 тисяч людей (Енергодар, Суми та з Київської області).

▪️Також з 13 по 14 березня у Миколаєві волонтери Червоного Хреста евакуювали 28 осіб з пансіонату для людей похилого віку та людей з інвалідністю. Внаслідок обстрілу були розбиті вікна, тому люди перебували на морозі та потребували термінової евакуації.

▪️13.03 – ми також супроводжували евакуацію 700 осіб з с. Перемога в Бориспіль. Та ще 500 людей з с. Велика Димерка – в Бровари.
Крім того, ще 5000 людей було вивезено з 24 лютого.

Загони швидкого реагування також працюють у координації з ДСНС України та здійснюють виїзди на місця подій: пожежі, вибухи, руйнування тощо. З 24 лютого було надано допомогу понад 200 людям. 14-го та 15-го березня волонтери ЗШР допомогли постраждалим киянам, чиї будинки у різних районах столиці було пошкоджено внаслідок обстрілу. Волонтери на місці організовують намет, де надають першу допомогу постраждалим, першу психологічну допомогу, забезпечують водою, гарячим чаєм та перекусами.

Крім того, Загони швидкого реагування чергують на пунктах перетину кордону: облаштовують місця для матері та дитини; забезпечують людей водою, їжею та предметами гігієни.

  • Гуманітарна допомога

Товариство Червоного Хреста України мобілізувало партнерів з Міжнародного Руху та наразі до областей було передано понад 1000 тонн гуманітарної допомоги. Були залучені Італійській, Польський, Румунський, Німецький, Іспанський, Китайський, Люксембурзький, Болгарський, Андорський Червоний Хрест та Турецький Червоний Півмісяць. Гуманітарна допомога складається з найнеобхіднішого для тих, хто зараз опинився у скрутній ситуації: продуктових наборів, води, постільної білизни, ковдр, наметів, рушників, медикаментів, аптечок, підгузків для дітей та дорослих, мила, предметів чоловічої та жіночої гігієни, одягу та інших товарів.

  • Підтримати населення України

Для того, щоб допомогти Червоному Хресту України підтримати постраждалих та подолати гуманітарну кризу в Україні, можна зробити благодійні внески, через:

▪️Платформу iRaiser https://donate.redcrossredcrescent.org/ua/donate/
▪️Донацію на сторінці Червоного Хреста України https://redcross.org.ua/donate/
▪️SMS повідомлення на номер 88033 Vodafone. Вартість благодійного SMS – 20 грн.
▪️А також валютний рахунок – https://tinyurl.com/2a3zhx5h

Вже 103 роки Товариство Червоного Хреста працює на благо людей в України.

Сьогодні, ми продовжує свою роботу з новою потужністю, бо ми завжди там, де ми потрібні людям.

Ми поруч.

Share this post