Реліз діяльності Червоного Хреста України станом на 07.03.2022

Реліз діяльності Червоного Хреста України станом на 07.03.2022

З 24 лютого Червоний Хрест України мобілізував всі свої сили та задіяв наявні ресурси на допомогу населенню України. 280 місцевих організацій, 24 обласні, 500 співробітників та 6000 волонтерів, з яких 3000 волонтерів резерву, допомагають українцям, не зупиняючись ні на хвилину. Червоний Хрест України надає гуманітарну допомогу, психосоціальну підтримку, проводить інформаційну діяльність з першої допомоги, мінної небезпеки та міжнародного гуманітарного права, а команди Загону швидкого реагування рятують життя.

Для того, щоб збільшити свою потужність та охопити ще більшу кількість людей, які потребують допомоги, Червоний Хрест налагоджує співпрацю з міжнародними донорами, державним та приватним секторами та партнерами з Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Було запущено десятки фандрайзингових та краудфандінгових платформ в Україні та за кордоном. До нас звертаються люди з усього світу, збираючи та надаючи посильну поміч.

? Гуманітарна допомога

Минулого тижня Червоний Хрест України отримав гуманітарну допомогу від Національних Товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. За підтримки Румунського Червоного Хреста прибули чотири вантажівки Італійського Червоного Хреста, які доставили 32 тонни товарів: продукти харчування, ковдри, медикаменти та аптечки. Турецький Червоний Півмісяць направив вісім вантажівок гуманітарної допомоги з наметами, постільною білизною, ковдрами та гігієнічними наборами. Всього було передано 400 тонн гуманітарної допомоги.

? Залучення благодійників та фандрайзинг

Червоний Хрест України вже підтримали LC Wikiki, який виділив кошти на медичні потреби, Raiffeisen Bank та Localise – на гуманітарну допомогу населенню. Також підтримка надійшла від польської ігрової кампанії «11 bit studios»; EPAM Systems; London Shell Centre; Антикорупційної ініціативи ЄС; Hinterland; Діаспора Британії та Global giving. Їх донації будуть направлені для підтримки українців.

? Евакуація населення та доступ до гуманітарної допомоги

З початку реагування на збройний конфлікт Загони швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України надають підтримку працівникам пожежних бригад та ДСНС України у ліквідації пошкоджень цивільної інфраструктури. Також Загони швидкого реагування у координації з місцевою владою здійснювали евакуацію населення. З 3 по 6 березня силами Червоного Хреста України було вивезено близько 4 540 людей з міста Ірпінь та та смт. Макарів, з яких більшість – жінки, діти та люди похилого віку. Також 27 лютого Червоний Хрест України допомагав вивезти цивільне населення з смт. Антонівка та с.Садове Херсонської області. А першого березня волонтери Харківської обласної організації Товариства Червоного Хреста України допомогли евакуювати 25 дітей з інвалідністю до безпечного місця. Підтримка в евакуації населення здійснюється і в багатьох інших населених пунктах України.

Звертаємо увагу на те, як саме працює Товариство Червоного Хреста України щодо «зелених коридорів». В окремих випадках Товариство Червоного Хреста України допомагає місцевій та державній владі у координації евакуації мирного населення, проте самостійного мандату на такі дії Товариство Червоного Хреста не має. Міжнародний Комітет Червоного Хреста при наявності потенціалу та відповідних контактів з усіма сторонами конфлікту займається «коридорами» для евакуації.

Крім того, Товариство Червоного Хреста України, як абсолютно нейтральна гуманітарна організація, наголошує на необхідності двосторонньої домовленості між сторонами збройного конфлікту для надання гуманітарної допомоги та вивезення цивільного населення «зеленими коридорами». Щоб наголосити на необхідності таких дій, Червоний Хрест України доєднався до адвокаційної кампанії щодо доступу до гуманітарної допомоги, ініційованої організацією «People in Need». Ознайомитися із заявою можна за посиланням: https://reliefweb.int/report/ukraine/joint-ingo-statement-humanitarian-protection-and-access-ukraine

? Діяльність Червоного Хреста України в областях

Волонтери та співробітники Червоного Хреста України продовжують надавати допомогу людям у різних напрямках. Було навчено навичкам надання першої допомоги понад 12 тис охочих. «Гаряча лінія» працює над списком волонтерів резерву та наданням підтримки населенню з питань підтримки психічного здоров’я та психосоціальної підтримки у партнерстві з МОЗ України. Співробітники Служби розшуку Товариства Червоного Хреста України допомагають зв’язатися з рідними через «гарячу лінію» Червоного Хреста.

Співробітники та волонтери передають ліки та медичні засоби до медичних установ, а також організовують збір всього необхідного для шпиталів; надають першу допомогу та першу психологічну допомогу; збирають речі першої необхідності та продукти для передачі нужденним і за необхідністю транспортують людей, які перебувають у важкому стані до медичних закладів.

В свою чергу, співробітники операційної команди Національного Комітету Товариства Червоного Хреста України роблять усе можливе для підтримки роботи Червоного Хреста у надзвичайній ситуації через залучення додаткової допомоги та координації процесу роботи місцевих організації Червоного Хреста.

Також постійно проводиться моніторинг запитів, які дозволяють визначати та покрити найгостріші потреби населення. Наразі пріоритетними потребами Червоного Хреста України для допомоги населенню є аптечки, комплекти для надання першої допомоги при травмах та медична допомога пораненим. Для людей, які опинилися заблокованими у бомбосховищах через обстріли, а також людей, які вимушено стали внутрішньо переміщеними особами є гостра потреба у харчуванні, гігієнічних наборах та медичному лікуванні.

? Офіційні джерела Червоного Хреста України

Упродовж останніх днів Червоний Хрест України зіткнувся з великою кількості фейкових сторінок Червоного Хреста, де збирають кошти.
Будьте уважними, довіряйте тільки офіційним каналам Товариства, серед яких:
▫️Instagram – redcrossukraine
▫️Telegram-канал – https://t.meUkrainianRedCross
▫️YouTube, Twitter, Flickr – redcrossukraine.
▫️Наш сайт – www.redcross.org.ua

Зробити благодійні пожертви для допомоги населенню можна через:
▫️Платформу iRaiser https://donate.redcrossredcrescent.org/ua/donate/
▫️Донацію на сторінці Червоного Хреста України https://redcross.org.ua/donate/
▫️А також валютний рахунок – https://tinyurl.com/2a3zhx5h

В цей важкий для країни час дуже важливо підтримувати одне одного.

Товариство Червоного Хреста України продовжує свою роботу з новою потужністю, бо ми завжди там, де ми потрібні людям.

Ми поруч.

Share this post