Офіційна заява Червоного Хреста України щодо “зелених коридорів” та гуманітарної допомоги

Офіційна заява Червоного Хреста України щодо “зелених коридорів” та гуманітарної допомоги

В окремих випадках, Товариство Червоного Хреста України допомагає місцевій та державній владі у координації евакуації мирного населення, проте самостійного мандату на такі дії Товариство Червоного Хреста не має.

Міжнародний комітет Червоного Хреста при наявності потенціалу та відповідних контактів з усіма сторонами конфлікту займається коридорами для евакуації.

І наразі, зі своєї сторони, Міжнародний комітет Червоного Хреста підтримує контакт з усіма сторонами, щоб нагадати їм про їхні зобов’язання за міжнародним гуманітарним правом і забезпечити здатність гуманітарних організацій захищати постраждалих від конфлікту та реагувати на гуманітарні потреби.

Сторони збройного конфлікту повинні терміново сприяти гуманітарній роботі, а саме забезпечити безпечний доступ для постачання допомоги, та дозволити безпечну і вільну евакуацію цивільного населення.

Також, Міжнародний комітет Червоного Хреста готовий виконувати свою роль нейтрального посередника та надавати підтримку в межах своїх можливостей.

В свою чергу, Товариство Червоного Хреста України як абсолютно нейтральна гуманітарна організація також наголошує на необхідності двосторонньої домовленості між сторонами збройного конфлікту для надання гуманітарної допомоги та вивезення цивільного населення “зеленими коридорами”.

 

 

Share this post