Онлайн-курс «Турбота про себе та команду»

Онлайн-курс «Турбота про себе та команду»

Турбота про себе – запорука психосоціального благополуччя

У своїй роботі співробітники та волонтери Товариства Червоного Хреста України зустрічаються з ризиками щодо власного психосоціального благополуччя. У такому випадку важливим питанням є необхідність турботи про себе.

Багато з нас визначає турботу про себе, як регулярний відпочинок або незаплановану відпустку. Проте, турбота про себе – життя без шкоди для себе та вміння подолати стрес. Досить часто ми робимо все інакше – беремо занадто багато зобов’язань, проявляємо надмірний героїзм та не визначаємо межу між роботою та відпочинком. В результаті у співробітників та волонтерів спостерігається зниження ефективності, уваги, рівня енергії, ентузіазму та мотивації до роботи, а також більш серйозні наслідки, такі як проблеми зі здоров’ям чи, навіть, емоційне вигорання.  

Ключові принципи першої психологічної допомоги «дивитися, слухати, направляти» є ефективними у турботі про власне благополуччя.

«Дивитися»:

✓ уважно спостерігайте за власними реакціями;

✓ визначити, коли власні реакції є ознаками чи симптомами сильного стресу або вигорання.

«Слухати»:

✓ слухати, як реакції впливають на вас та ваше ставлення до роботи;

✓ визнавати та приймати свої почуття;

✓ спробувати розібратися, що впливає на ваші реакції, щоб ви могли вирішити, як краще впоратися з ними.

«Направляти»:

✓ зв’язок з іншими – зверніться за підтримкою до інших, вдома чи на роботі;

✓ займіться тим, що може допомогти вам почуватися краще: гуляйте, проводьте більше часу з друзями, робіть регулярні перерви в роботі.

 Більш детальну інформацію про те, як можна турбуватися не лише про себе, а й колег, ви зможете дізнатися на онлайн-курсі «Турбота про себе та команду». Курс розроблений відділом психосоціальної підтримки Товариства Червоного Хреста України.

Курс доступний для волонтерів і співробітників Товариства Червоного Хреста України за посиланням:https://cutt.ly/BTDklva

Share this post