Як підтримати своїх рідних та близьких в умовах карантину та ізоляції

Як підтримати своїх рідних та близьких в умовах карантину та ізоляції

Кризові події можуть бути дуже приголомшливими. Коли людина знаходиться на самоізоляції чи в умовах карантину, вона може переживати різні емоції та реакції. За наявності підтримки друзів, сімей, колег та сусідів, більшість людей добре справляються з ситуацією та легше переживають такі події.

Бажаючи допомогти близьким, деякі люди не впевнені, як їм це найкраще зробити і переймаються, що вони можуть зробити щось неправильне. Є кілька простих речей, які ви можете зробити для підтримки ваших друзів і членів сім’ї.

Зверніть увагу на стан їх здоров’я, фізичні та психологічні зміни. Якщо ви можете дістатися до їх домівки – привезіть їм те, що їм необхідно. Це можуть бути речі, ліки, їжа, або щось, що принесе їм позитивні емоції.

  • Якщо ваші близькі проявляють гострі реакції, такі як плач, крик – дайте їм час на вираження, не просіть їх зупинитися. Це дозволить їм зрозуміти власні почуття, думки та потреби.
  • Якщо є ознаки того, що вони не здатні контролювати свій звичний режим дня – допоможіть їм повернутися у нього. Сплануйте з ними час сну, споживання їжі, фізичні вправи та час для спілкування. Важливо також заохочувати їх дбати про свою особисту гігієну.
  • Підтримуйте їх у розвитку та спробах зробити щось нове для отримання приємних емоцій або розслаблення. Заохочуйте активність – це стимулює розум.
  • Регулярно підтримуйте спілкування через соцмережі, відео та/або телефонні дзвінки. Це дасть можливість відчувати зв’язок та не почуватися самотньо. Щоденні розмови – це гарний спосіб підтримки.
  • Читайте, обговорюйте, дивіться або робіть речі, які дають вам привід посміхнутися та відчути позитивні емоції. Це допоможе полегшити тривогу та незадоволення.
  • Обмежте інформацію та новини, які можуть викликати додаткове хвилювання. Звертайтеся тільки до перевірених джерел, уникаючи неправдивої та викривленої інформації.
  • Не бійтеся запитувати людей, як ви можете допомогти.

 

Share this post