Реалізація програми «Підтримка розбудови доходу домогосподарств – реагування на Covid-19»

Реалізація програми «Підтримка розбудови доходу домогосподарств – реагування на Covid-19»

Близько тисячі господарств найбільш вразливих груп населення стали учасниками Програми від Товариства Червоного Хреста України «Підтримка розбудови доходу домогосподарств – реагування на Covid-19»

За підтримки Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця Програма надає домогосподарствам грошові гранти для розпочатку або відновлення своєї діяльності. Відбувається це шляхом перерахування коштів для придбання виробничих ресурсів і засобів, в тому числі обладнання, матеріалів тощо.

У 2018 році Проект підтримав сім’ю Тетяни, яка вимушена була переїхати у Харківську область з АР Крим. Жінка самостійно виховує двох дітей і через захворювання однієї не може офіційно працевлаштувалися та отримувати стабільний дохід.
«У мене була ідея створити центр розвитку для дітей і завдяки  Гранту від Проекту вона почала втілюватися. Я почала отримувати дохід для підтримки моєї сім’ї, але через пандемію довелось на певний час закрити Центр» – розповідає Тетяна. Наразі Проект продовжує підтримувати родину Тетяни. Планується відновлення Центру з розширенням його спектру послуг: відкриття кафе-караоке для святкових днів та куточок активностей для дітей від 1 року.
Центр став популярним серед мешканців Залютіно (Холодногірський район, Харківська область).

Протягом 2017-2020 років Програма реалізовувалася у Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Херсонській, Донецькій та Луганській областях.

За цей час було надано підтримку 938 домогосподарствам, зокрема:

  • 496 внутрішньо переміщеним особам;
  • 429 місцевому населенню;
  • 13 сім’ям демобілізованих військовослужбовців.

Всього отримали допомогу 3129 осіб у складі домогосподарств.

Загальна сума покриття програми склала 29 923 000 грн.

«За кошти Гранту було закуплено мотоблок та адаптор, щоб я міг допомагати місцевим жителям обробляти землю. Отриманий дохід дозволив придбати ще один мотоблок та 7 поросят» – розповідає Сергій, учасник Програми. Через збройний конфлікт він вимушений був переїхати з багатодітною сім’єю (12 неповнолітніх дітей, одна дитина з інвалідністю) з Луганської області до Харкова. Під час пандемії COVID-19 основним джерелом доходу стало надання агропослуг. За гроші другого Гранту родина планує докупити додатковий інвентар для розширення послуг, а на виділених Програмою 70 соток землі – вирощуватимуть плодово-ягідні культури та овочі.

       Програма підтримала:

  • 192 багатодітні родини (з дітьми до 18 років);
  • 249 осіб з інвалідністю І та ІІ категорій;
  • 208 одиноких годувальників (з дітьми до 18 років);
  • 248 домогосподарств з особами похилого віку (від 65 років);
  • 41 домогосподарство з низьким рівнем доходу або безробітними.

З червня 2021 року у Запорізькій, Харківській та Херсонській областях проект підтримує 150 домогосподарств.

На даний час в областях проведено інформаційну та селекційну роботу. Перший транш отримали 103 домогосподарства з найбільшим негативним впливом пандемії COVID-19 на господарську діяльність. Для потенційних учасників проєкту проводяться навчальні тренінги для отримання додаткових знаннь, насамперед, з основ підприємництва та фінансового менеджменту.

Валентина з чоловіком мають групи інвалідності. Через збройний конфлікт з Донецьку (м.Дебальцеве) переїхали жити до гуртожитку в Запоріжжі. У лютому 2021 року вся родина перенесла коронавірус в досить тяжкій формі: реанімація, апарат штучної вентиляції легенів, довга реабілітація. Всі кошти були витрачені.

«Я маю вищу освіту за фахом технології виготовлення одягу. Програма від Червоного Хреста допоможе мені закупити обладнання для ремонту й пошиття одягу. Зараз багато людей не можуть придбати новий одяг, тому надають перевагу послугам з його ремонту та відновлення. Саме цей вид діяльності буде підтримувати дохід моєї родини».

Share this post