Молодь з Донецької та Луганської областей презентувала проєкти, спрямовані на розвиток своїх шкіл і шкільних спільнот

Молодь з Донецької та Луганської областей презентувала проєкти, спрямовані на розвиток своїх шкіл і шкільних спільнот

У столиці відбулася масштабна презентація міні-проєктів від школярів Донецької та Луганської областей, спрямованих на розвиток шкіл, у яких вони навчаються.

Під час заходу 10 команд із різних навчальних закладів презентували свої проєкти, про які дізналися не лише міжнародні експерти- члени руху Червоного Хреста, але й представники деяких міністерств України, зокрема Міністерство освіти і науки України, Міністерство цифрової трансформації України, Міністерство молоді і спорту України, а також Уповноважена Президента України з питань волонтерської діяльності.

Протягом 2021 року Товариство Червоного Хреста України у співпраці з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, Данським Червоним Хрестом та Данським молодіжним Червоним Хрестом, реалізовувало програму під назвою «Безпечні школи: Молодь у дії» для учнів старших класів. Під час роботи у рамках цієї ініціативи школярі з 7 міст, розташованих уздовж лінії зіткнення розвивали свої життєві навички, а також розробляли міні-проєкти, спрямовані на покращення гуманітарної та освітньої ситуації у своїх шкільних спільнотах. Найкращі проєкти, обрані шкільним журі та партнерами проєкту, будуть профінансовані Міжнародним Комітетом Червоного Хреста.

10 шкільних команд-переможців з Донбасу спрямували свою увагу і енергію на вирішення важливих проблем своїх навчальних закладів, а від реалізації їхніх проєктів отримають користь усі учасники навчального процесу, зокрема:

  • забезпечити навчальний заклад безперебійним постачанням води, пробуривши свердловину (м. Волноваха);
  • обладнати криту парковку для велосипедів (м. Новоайдар);
  • створити і обладнати шкільний кабінет психоемоційного розвантаження (м. Мар’їнка);
  • сучасно обладнати кабінети хімії та фізики (м. Маріуполь);
  • закупити станки для кабінету праці, зокрема, обладнання – токарський верстат і стрічкова пила (м. Попасна);
  • забезпечити школу чистою питною водою, встановивши фільтр зворотного осмосу (м. Золоте);
  • оновити і оснастити шкільну кімнату відпочинку (Станиця Луганська);
  • оснастити кімнату для занять танців (м. Маріуполь);
  • створити сенсорну ігрову кімнату (м. Попасна).

Ще один, 10-й проєкт, спрямований на ремонт даху ліцею м. Мар’їнка (Курахове) був такий необхідний не лише школярам, але й місцевій громаді, що отримав підтримку місцевої влади та був виставлений на конкурс «Місто своїми руками» із подальшим фінансуванням реалізації проєкту з місцевого бюджету.

«Такі ініціативи є дуже показовими – як молодь може робити свій внесок у розвиток місцевої громади. Місія Червоного Хреста України – допомагати людям, які постраждали під час надзвичайних ситуацій, в тому числі  стихійних лих, а також тим, хто опинився у складних життєвих обставинах.  Але все ж багато чого залежить саме від місцевих мешканців. Тому ми дбаємо і про те, щоб розвивати та посилювати громади, адже коли люди  згуртовані,  вони можуть легше і швидше долати усі незгоди і надзвичайні ситуації. З цих причин ми приділяємо особливу увагу навчанню людей ще з юності. У Червоному Хресті створено новий напрям діяльності – гуманітарна освіта, частиною якої є проєкт  «Безпечні школи: Молодь у дії», – зазначив Микола Поліщук, президент Товариства Червоного Хреста України.

Проєкт реалізувався у декілька етапів. На початку волонтери Червоного Хреста України розвивали життєві навички школярів, а потім – допомагали шкільним командам розробити власні соціальні ініціативи для вирішення однієї з актуальних проблем школи. Пізніше розроблені проєкти були представлені на шкільному рівні, де журі обирало переможців шляхом відкритого голосування. За весь час до проєкту долучились близько 1 300 учасників із 7 населених пунктів, серед яких і чотири учні з особливими освітніми потребами; 27 проєктів були представлені 33 командами з 9 навчальних закладів Донецької та Луганської областей. На третьому етапі переможці втілюють свої ініціативи у життя за фінансової підтримки Міжнародного Комітету Червоного Хреста, який надає кожній групі, що була визнана журі переможцем, фінансову допомогу у розмірі 2 000 швейцарських франків (55 000 грн).

Для кожного з учасників та учасниць цей проєкт не лише шанс покращити свої життєві навички та розробити міні-проєкти, які згодом допоможуть їх шкільній спільноті, але й можливість отримати нових друзів із різних куточків Донецької та Луганської областей, зрозуміти краще своїх друзів-учнів та педагогів, дізнатись про досвід одноліток із багатьох країн світу, а також, відчути особисто, що кожен з них є «агентом змін» і може покращити ситуацію у своїй спільноті завдяки ініціативі, освіті та цілеспрямованності.

У Червоному Хресті впевнені, що різнопланова підтримка освітнього процесу – від створення безпечного простору до розвитку корисних навичок, що допоможуть долати життєві виклики – сприяє вихованню активного та відповідального молодого покоління, що є інвестицією у побудову міцних та сталих громад.

Share this post